Grijzigheid definitief voorbij?

De vitamine D voorraad begint bij veel mensen inmiddels een beetje op te raken, maar de komende dagen kunnen we de voorraad weer wat aanvullen.

De afgelopen tijd hebben we de zon op sommige plaatsen niet of nauwelijks gezien. Het was een aantal dagen behoorlijk druilerig en somber, en het afgelopen etmaal viel vooral in het binnenland enige tijd (natte) sneeuw. In een strook van de Veluwe tot in Drenthe werd het al snel wit, waarna zich op de Veluwe uiteindelijk een sneeuwdek van zo’n 5 centimeter vormde. Gedurende de avond kwam het ook op andere plaatsen in het oosten en zuidoosten van het land tot een laagje sneeuw, maar met het opkomen van de zon verdween dit echter letterlijk ‘als sneeuw voor de zon’. Die zon zwaait de komende dagen de scepter en de vitamine D voorraad kan dus weer worden aangevuld.

Tussen enkele lagedrukgebieden boven het oosten en zuidoosten van Europa en enkele depressies in de omgeving van IJsland bouwt zich boven het noordwesten van Europa momenteel een uitloper van een hogedrukgebied op. Deze houdt storingen voorlopig bij ons uit de buurt en we gaan dan ook een paar hele rustige dagen tegemoet, met weinig wind en dus veel zon.

Enkele winterse bui
Na het zuidoostwaarts wegtrekken van het neerslaggebied dat afgelopen nacht nog boven het land lag, schuift die rug van hogere luchtdruk vanuit het westen onze omgeving in. De zon breekt door en de wind neemt af. Met eerst nog wel een noordelijke wind wordt vanaf de Noordzee vooral langs de westkust nog een enkele winterse bui aangevoerd, maar verder is het droog.

Droge lucht
Dinsdag ontstaat er in die uitloper een opzichzelfstaand hogedrukgebied boven het noorden van Duitsland en wij komen aan de westflank daarvan te zitten. De wind neemt af, is nog hooguit zwak tot matig, en draait naar het oosten en woensdag naar het zuidoosten. Daarmee wordt relatief droge lucht aangevoerd en beiden dagen verlopen dan ook droog, met veel zonneschijn.

 

Koud
Het lentegevoel wordt dus lekker aangewakkerd, zij het dat het best koud is. De aangevoerde droge lucht is namelijk van origine ook koud en de middagtemperatuur stokt dinsdag dan ook tussen 2 graden in Limburg en 6 graden langs de westkust. Woensdag is het nog een fractie kouder, maar omdat de wind geleidelijk naar het zuidoosten gaat draaien, wordt in het zuiden al iets minder koude lucht aangevoerd. In het noorden van het land komt de temperatuur net iets boven nul uit, terwijl het in het zuiden uiteindelijk 5 graden wordt. Uit de wind en in de zon is de toenemende kracht van de zon op deze dagen ook alweer goed voelbaar.

Lichte tot matige vorst
Vooral in de nachten wordt het onder een heldere hemel en bij weinig wind snel koud. Bleven de temperaturen de afgelopen nachten steeds op en net boven het vriespunt hangen, de komende nachten duiken we de vorst in. Op grote schaal gaat het licht vriezen en vooral in het binnenland komt het in de nacht naar dinsdag op sommige plaatsen al tot matige vorst, ofwel temperaturen van -5,0 graden of lager. Het lokale effect heeft vooral te maken met ook wat wolkenvelden die ’s nachts over het oosten en zuidoosten van het land trekken. Deze werken als een isolerende laag, waardoor het niet verder afkoelt. In de nacht naar woensdag gaat het op meerdere plaatsen matig vriezen, met op de koudste plekken dan -7 graden. Kwetsbare plantjes in de tuin kunnen de komende nachten dus het beste even binnen worden gezet of worden afgedekt.

Terugkeer van de zuidweststroming
In de nacht naar donderdag trekt het hogedrukgebied naar het oosten weg, waarna de weg weer vrij wordt gemaakt voor storingen vanaf de Atlantische Oceaan. De wind klapt om naar het zuiden, later zuidwesten en daarmee komt de aanvoer van zachtere oceaanlucht weer op gang. De temperaturen gaan halverwege de week dan ook zowel overdag als in de nachten weer een flink stuk oplopen. In het weekend verschijnen alweer de dubbele cijfers! Tegelijkertijd worden er met die zuidwestenwind ook weer diverse storingen bij ons aangevoerd en daarmee keren we gewoon weer terug naar een zachter en wisselvalliger weertype, zoals we die deze afgelopen winter al vaker hebben gezien.