Regionaal wakker worden in een witte wereld

Een deel van het land werd vanochtend wakker in een winters landschap. Vooral de omgeving van de Veluwe was wit.

Rondom een lagedrukgebied dat ten zuidoosten van ons land langs trekt, schoof afgelopen nacht al een storing over ons land. Op veel plaatsen viel regen, gemengd met wat natte sneeuw, maar in een strook over de Veluwe richting Drenthe was de neerslag intensiever en viel sneeuw. Regionaal kwam het tot een winters landschap, met een paar centimeter sneeuw. Het lijkt wel winter!

De winter van 2015/2016 heeft ons tot nu toe nog weinig winters weer opgeleverd. Op een fraaie en spekgladde winterse periode in het noordoosten van het land na, gevolgd door nog een koude week halverwege januari die ook tot het zuiden van het land wist door te dringen, was het meestal te zacht en vrij nat. De maximumtemperaturen stegen regelmatig tot in de dubbele cijfers en gingen gepaard met een vaak forse zuidwestenwind en veel regen. Winterweer was meestal ver te zoeken.

Weinig kou voorhanden
De zachte lucht vanaf de Atlantische Oceaan drong diep tot in Europa door en ook in de landen om ons heen was er dus weinig kou voorhanden. Het uitzicht op winterweer was dan ook vrij klein en de tijd begon voor ons – nu halverwege februari – toch een beetje te dringen. Er zou heel wat moeten gebeuren om het bij ons tot (langdurig) winterweer te laten komen. 

Bel met koude lucht
Een bel met koude lucht vanuit de Poolstreek zakte afgelopen week echter op grotere hoogte in de atmosfeer uit tot boven de centrale delen van Europa en daarmee werd de straalstroom vrij ver naar het zuiden gedrukt. De straalstroom is de scheidslijn tussen de koude lucht in het noorden en de vrij zachte lucht in het zuiden van Europa, in de vorm van een sterke wind op circa 10 kilometer hoogte in de atmosfeer. Deze sterke wind op hoogte bepaalt de koers van de diverse lagedrukgebieden en bijbehorende storingen die vanaf de Atlantische oceaan richting Europa trekken.

Zuidelijke straalstroom
Vrijwel de hele winter lag de straalstroom boven onze omgeving en werden met een westelijke stroming bijna dagelijks depressies en storingen over ons land geblazen. Nu de straalstroom, rondom die koude bel met lucht, wat verder naar het zuiden is uitgezakt, worden de lagedrukgebieden vooral ten zuiden van ons langs geblazen, om boven het oosten van Europa weer noordwaarts te trekken. Frankrijk, de Alpenlanden en het Middellandse Zeegebied liggen nu dus onder de straalstroom, met daar het wisselvallige weer en dus de meeste neerslag, in de Alpen veelal in de vorm van sneeuw.

Noordelijke wind
Afgelopen nacht en vandaag trok er ook een lagedrukgebied ten zuiden van ons langs. Een storing die daarbij hoort, wist onze omgeving echter nog wel te bereiken. Het was dan ook bewolkt en verspreid over het land viel neerslag. Ondanks de koude lucht op hoogte en aan de grond een noordelijke wind die ook iets koudere lucht bij ons aanvoerde, viel de neerslag op de meeste plaatsen in de vorm van regen, gemengd met wat vlokken natte sneeuw. Dieper landinwaarts, vooral in de omgeving van de Veluwe, was de neerslagintensiteit echter hoger en viel uiteindelijk sneeuw die ook bleef liggen. Ook speelt in de omgeving van de Veluwe het (relatief kleine) hoogteverschil een rol.

Op meer plaatsen sneeuw
Gedurende de zondagmiddag werd de neerslag in een groter deel van het land actiever en viel op meerdere plaatsen (natte) sneeuw. Ook zondagavond blijft het op veel plaatsen sneeuwen. In de loop van de nacht naar maandag trekt de neerslag naar het zuidoosten weg, waarna het vanuit het noordwesten op begint te klaren, met nog slechts een enkele losse bui. 

Veel zon, maar koud
Een hogedrukgebied begint zich dan vanuit het westen op te bouwen tot boven onze omgeving en dat resulteert vervolgens in een aantal (vrij) zonnige en droge dagen. Wel blijft het ‘relatief’ koud, met overdag temperaturen rond 4 graden en in de nachten veelal lichte tot zelfs matige vorst.