Klein lagedrukgebied veroorzaakt neerslag en lokaal veel wind

Opnieuw kan de wind flink toenemen, maar ditmaal gebeurt dit in een veel kleiner gebied. Dit wordt bepaald door de koers van een kleine, actieve depressie met ook (veel) neerslag.

Opnieuw kan de wind flink toenemen, maar ditmaal zal het in een veel kleiner gebied hard waaien. Alles hangt af van de exacte koers van een klein, venijnig lagedrukgebied. Verder wordt regionaal veel neerslag verwacht.

Na het onstuimige weer van gisteren met windkracht 5 tot 9 en zware tot lokaal zeer zware windstoten was de rust vanmorgen even teruggekeerd, maar er dient zich al snel weer een volgend en actief lagedrukgebied aan. Klein van omvang, maar met een redelijk grote uitwerking. De exacte koers is momenteel echter wel vrij onzeker. Het wordt vandaag een kwestie van nowcasten; zo'n beetje van uur tot uur bekijken wat de weersontwikkelingen zijn en zullen worden om tot een accurate weersverwachting te komen.

Onzekerheid wind
Het lagedrukgebiedje ontstond gisteravond op de oceaan, vlak onder de actieve straalstroom, en trok deze dinsdagochtend het noordwesten van Frankrijk over. Het weersysteem zal in een zuidwestelijke stroming naar de Benelux komen. Maar de exacte koers is nog onduidelijk. Het kleine venijnige windveld dat erbij hoort wordt door de computerberekeningen verschillend beoordeeld. Dit geldt in minder mate voor de neerslag. 

Het frontale systeem trok vanochtend  al het zuiden van het land binnen, met neerslag, en deze zal zich vanmiddag verder uitbreiden. Het gaat uiteindelijk om etmaalneerslaghoeveelheden tot 30 millimeter, 30 liter water per vierkante meter. Overigens, niet alleen regen. De bovenlucht is koud genoeg voor een klap onweer, wat hagel en ook natte sneeuw. Zoals het er nu naar uitziet zal de regen in het midden, oosten en zuidoosten vanmiddag tijdelijk overgaan in natte sneeuw. Dit op passage van de zogeheten occlusie, in dit geval het stukje front achter het koufront. Zie de weerkaart. En in bovengenoemde gebieden valt waarschijnlijk meteen de meeste neerslag.

Het windveld bij het lagedrukgebiedje, vlak aan de zuidkant van het systeem, lijkt vooralsnog vooral Belgie aan te doen maar ook een stukje van ons Limburg. Daar kan de wind in de loop van de middag toenemen tot kracht 6 met (zware) windstoten. Maar het kan ook zijn dat het windveld zich nog iets uitbreidt of juist ons land gaat missen. Hoe dan ook, als het lagedrukgebiedje en de occlusie eenmaal zijn gepasseerd - het geheel trekt naar Duitsland weg - stelt zich meteen een stevige westelijke tot noordwestelijke stroming in met als gevolg weer windkracht 5 tot 7 aan de gehele kust vanavond en komende nacht.

Weinig verandering
Na vandaag verandert er weinig. De 'taaie' westelijke stroming veroorzaakt afwisselend toenemende en afnemende winden en verder zien we soms de zon, afgewisseld door een aantal buien die soms een winterse lading hebben. Tot een pak sneeuw komt het (nog altijd) niet. In de nachtelijke uren koelt het vaak af tot dichtbij of aan het vriespunt met soms autoruitenkrabben als gevolg. Heel gebruikelijk voor de tijd van het jaar. En de middagtemperaturen komen dagelijks op gemiddeld 7 graden uit. Op deze wijze wordt de meteorologische winter van 2015-2016, die 29 februari eindigt, uiteindelijk gemiddeld een extreem zachte winter. De kans is vrij groot dat deze zelfs op de eerste plaats van warmste winters (sinds het begin van de waarnemingen in 1706) belandt. Dus recordzacht. De warmste winter tot nu toe is die van 2006-2007 met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 6,5 graden, tegen 3,3 graden normaal.