Carnavalsstorm veroorzaakt annulering optochten

Stormkracht 9 aan zee en zware windstoten landinwaarts. Geen beste dag voor carnavalsoptochten!

Het gaat vanmiddag stormen aan de kust en ook in het binnenland zijn zware windstoten mogelijk. Veel carnavalsoptochten zijn dan ook afgelast of uitgesteld vanwege het zware weer. De meeste wind wordt verwacht in de loop van de middag en in de avond.

Praalwagens zijn meestal niet al te stevig en de (soms erg hoge) poppen bestaan grotendeels uit ijzeren gaas en papier-maché. Een stevige windvlaag kan er al voor zorgen dat zo’n wagen gaat kantelen. Vanmiddag en vanavond staan er veel optochten op het programma. Helaas werkt het weer niet mee. In de meest carnavalsrijke provincies zoals Brabant en Limburg komt het tot een windkracht 5 tot 6 uit het zuidwesten. Dat is echter niet alles. Er trekken veel buien over en bij de buien kunnen zware windstoten voorkomen van 80 tot 90 kilometer per uur. Sommige steden hebben de optochten geannuleerd (Venlo, Roermond, Breda en Den Bosch). Elders gaan optochten door zonder praalwagen, worden ze verzet of beginnen ze wellicht eerder.

Carnavalsstorm
De kust van Zeeland en Zuid-Holland krijgt in het begin van de middag al te maken met een stormkracht 9, een carnavalsstorm. De bewolking neemt toe en ook trekken veel buien over. Lokaal kan hagel en onweer voorkomen. Aan de westkust kunnen tegen die tijd windstoten van 90 tot 110 kilometer per uur voorkomen. De windpiek verplaatst zich geleidelijk landinwaarts om later vanavond de meeste wind in het noordoosten te veroorzaken. In de loop van de nacht wordt het rustiger en trekken de meeste buien ook weg.

Morgen
Sommige optochten zijn niet geannuleerd, maar verzet naar morgen (zoals bijvoorbeeld in Hulsberg en Montfort). De dag van morgen begint relatief rustig en ook op veel plaatsen droog. Vanaf de latere ochtend lijkt er nieuwe bulk met regen vanuit het zuiden richting het oosten te trekken. De zuidelijke provincies krijgen dan juist de meeste regen met regionaal meer dan 10 millimeter regen. Ook niet het beste voor papier-maché… Elders in het land lijkt de ochtend een beetje zon te brengen en betrekt het later op de dag. Ook daar zullen buien overtrekken. Wel lijkt de dinsdag minder windrijk te gaan verlopen.

Aswoensdag
Vanaf woensdag wordt het geleidelijk aan minder nat en zijn er wat meer opklaringen. Vooral donderdag lijkt dan wel een aardige dag te gaan worden, met vooral in het noorden ook zonnige perioden. De nachten gaan dan wel wat kouder verlopen met een graad of 2 als minimumtemperatuur. Overdag wordt het rond 7 graden.

Bron: MeteoGroup