Tweede februariweek begint onstuimig: ruige Rosenmontag

Maandag, Rosenmontag in carnavalsland, verloopt onstuimig met zware windstoten van minstens 80 kilometer per uur.

Ook in de tweede week van februari is van winters weer geen sprake. Het blijft wisselvallig met maandag, Rosenmontag in 'carnavalsland', de meeste wind. Op grote schaal worden zware windstoten verwacht, van minstens 80 km/u.

Twee windpieken
Met (opnieuw) een sterke straalstroom boven ons hoofd is onstuimig weer in dit jaargetijde eerder regel dan uitzondering. In deze sterke stroming op 6-10 km hoogte worden stormdepressies meegevoerd met vooral aan de zuidflanken van deze weersystemen de hoogste windsnelheden. De windvelden reiken tot onze omgeving. Voor de komende 36 uur verwachten we twee windpieken. De eerste windpiek komt in de nacht naar maandag en de tweede windpiek volgt in de (na)middag en avond. Hinderlijk weer kortom, vooral ook voor het verkeer en de carnavalsoptochten. 

Zware windstoten, vooral bij buien
In de nacht naar maandag trekt een frontensysteem met (veel) regen over het land. Er valt 5 tot 15 millimeter regen, zo is de verwachting. De zuidwestelijke wind wakkert hierbij aan naar vrij krachtig tot stormachtig, 5 tot 8 Beaufort, en in het noordwestelijk kustgebied is af en toe 9 Beaufort, storm, te verwachten. Vlak achter het koufront neemt de wind vervolgens iets af, maandagochtend. Maar vervolgens komen we al snel achter het koufront, in onstabiele lucht, terecht. Dit levert buien op, lokaal met hagel, een klap onweer en... flinke windstoten. Door de interactie tussen de (koude, onstuimige) bovenlucht en het aardoppervlak zijn er juist bij de buien overal windvlagen van minstens 80 km/u mogelijk. In het westen lopen de vlagen op tot rond 95 km/u, in het zuidwesten zijn in het kustgebied windstoten tot 110 km/u haalbaar. Bij dit alles is het 9 of 10 graden, aanhoudend vrij zacht voor de tijd van het jaar. Maar (stevige) wind maakt het voor het gevoel altijd frisser. 

Minder wind, vrij koude nachten
Dinsdag staat er minder wind, het onstuimige gaat er van af. Het blijft wel wisselvallig, en dat geldt ook voor de rest van de week. De westelijke stroming houdt namelijk aan. Maar het accent van de straalstroom komt (wat) zuidelijker van ons land te liggen. Daarmee zijn we niet meer gevoelig voor de diepe depressies van de oceaan. De lagedrukgebieden komen ook zuidelijker uit. En daarmee komen we meteen in wat koudere lucht, aan de noordflanken van de straalstroom, terecht. Lucht die wel over relatief warm Noordzeewater strijkt, zodat het overdag nog 7 of 8 graden wordt. Maar in de nachten koelt het uiteindelijk af tot circa 2 graden met vorst aan de grond. En wellicht dat op lange termijn weer eens winterse neerslag valt. Sommige berekeningen komen met (smeltende) sneeuw. Afwachten maar weer.