Stuivertje wisselen en sneeuwdump

We zouden maar een berg hebben van 1500 meter in eigen land. Dan gingen we van een sneeuwjacht met matige vorst naar 10 graden dooi binnen 24 uur.

De westcirculatie draait op volle toeren. De ene na de andere diepe depressie steekt de Atlantisch Oceaan over. De meeste depressies laten ons land royaal ‘rechts’ liggen op een reis naar het oosten. Maar de fronten zwiepen als het ware wel over West-Europa. Ze brengen markante temperatuurschommelingen mee . En neerslag. In ons land regen, maar bijvoorbeeld in de Alpen ook weer een verse lading sneeuw. Als je tenminste hoog genoeg zit.

Flatgebouw 

Zaterdag passeerde een actief koufront. Het leverde volle regenmeters op. Plaatselijk viel meer dan 20 millimeter. Het actieve front hing samen met een stormdepressie in het zeegebied tussen Schotland en Noorwegen. Dit lagedrukgebied had jongstleden vrijdag op het noorden van de Noordzee een heuse orkaan veroorzaakt. Op diverse boorplatforms werden maximale golven gemeten met een hoogte van 20 tot 25 meter. De hoogte van een middelgroot flatgebouw van 6 a 7 verdiepingen. Het front werd gevolgd door iets minder zachte lucht. In de nacht naar zondag werd in het Groningse Roodeschool zelfs een bui met natte sneeuw waargenomen.

Opglijden

Vandaag komt er vanuit het zuidwesten weer een warmte front opzetten. De warme lucht is lichter dan de nog aanwezige wat koudere lucht. Daardoor glijdt de aanstormende zachte lucht (want op grote hoogte waait het erg hard) op tegen de koudere luchtlaag. De opstijgende lucht koelt af, het vocht condenseert, en er ontstaat bewolking. Bij een naderend warmtefront zien we eerst op grote hoogte de bewolking toenemen. Sluierbewolking, gevolgd door middelbare bewolking zoals bijvoorbeeld altostratus. Als de wolkenlaag dik genoeg is komt het proces van neerslagvorming op gang. Het gaat sneeuwen.

Sneeuw wordt regen

De regen die met het warmtefront ons land binnenkomt, begint op grotere hoogte als sneeuw. Rond het middaguur ligt de sneeuwgrens op circa 700 meter. Hadden we in ons land een paar middelhoge bergen gehad, dan was het dus gaan sneeuwen. In de loop van vanavond stijgt de sneeuwgrens tot ruim boven de 2000 meter. In de Alpen zien we iets soortgelijks gebeuren. In West-Tirol wordt vandaag veel neerslag verwacht. In totaal kan 30 tot 40 millimeter vallen. De neerslag begint tot in veel dalen als fikse sneeuwval. Vanochtend kwamen uit Mittelberg meldingen van zware sneeuw op 1200 meter hoogte. Maar Hans ter Braak, die ook foto’s instuurde, maakte al melding van vochtige sneeuw. Die al enigszins nattig aanvoelde. De Alpenweerman heeft ook een mooi verslag vanuit de sneeuw in Oberwallis, zie video . Vanmiddag gaat de sneeuwgrens in Oostenrijk snel omhoog, om uiteindelijk ook daar te stijgen tot boven de 2000 meter. Een deel van de neerslag die deze zondagmiddag valt, zal als regen op de pistes neerdalen.

Temperatuurverloop

Aan de grond zijn de temperatuurschommelingen meestal veel kleiner dan op grotere hoogte. Dit komt in ons klimaat met name door de matigende invloed van het zeewater. Het zeewater is nu relatief warm. Als er een koufront passeert, kan het op bijvoorbeeld 1500 meter zo maar 15 graden afkoelen in relatief korte tijd. Maar aan de grond wordt de koudere lucht van onderen af opgewarmd door het zeewater. Toch zien we ook op 2 meter nog wel duidelijke schommelingen terug. Afgelopen nacht was het, geholpen door opklaringen, in De Bilt 3 graden. Morgenmiddag is het daar 10 graden warmer.  Achter een volgend koufront, dat in de nacht naar dinsdag passeert, vriest het dinsdagmiddag weer 4 graden op een hoogte van 1500 meter. In Tirol, en ook elders in de Alpen, daalt de sneeuwgrens iets, maar de grote val komt daar pas rond het midden van de week. Dan komt er in alle dalen weer wat verse sneeuw.

Sneeuwdump

Volgend weekend wordt vrijwel overal in de Alpen veel meer sneeuw verwacht. Ook in de Franse Alpen en in Noord-Italië mag men dan rekenen op hoeveelheden tot wel een halve meter aan toe. De sneeuwgrens ligt tijdens de passage van deze actieve neerslaggebieden gemiddeld tussen de 1000 en 1500 meter. In de diepste dalen kan het tijdelijk ook dooien en regenen maar in grote lijnen ziet het op de lange termijn voor alle wintersportgebieden in Midden-Europa gunstig uit. Ook in Middelgebergten dichterbij huis kan het op de langere termijn wel weer eens wat meer winters gaan worden.