Zeeland natste provincie, later ander stromingspatroon

Zeeland is deze maand de natste provincie. En voorlopig blijft het weerbeeld anti-winters. Later zien we wel een ander stromingspatroon.

Vaak stevige wind, regen of buien en aanhoudend zacht voor de tijd van het jaar. Herfstachtig weer, het weerwoord herfstwinter is van toepassing. En hierin komt voorlopig weinig verandering. Wat later wel (wat) verandert, is het algehele stromingspatroon en dit lijkt in de loop van de komende week, de eerste februariweek, te gebeuren.

Zeeland het natst
Zoals verwacht passeerde afgelopen nacht en zaterdag overdag een actief koufront met naast stevige wind (IJmuiden had afgelopen nacht storm, 9 Beaufort) ook flink wat regen. Er viel uiteindelijk op grote schaal tussen 10 en 25 millimeter regen, lokaal nog wat meer.

De maand is natuurlijk nog niet helemaal voorbij, maar we zien nu al dat Zeeland de natste provincie van het hele land is in januari. Tot 12 uur is er in Vlissingen 103 mm gevallen en in Kamperland 175 mm. En daar komt nog wat neerslag bij, zodat maandhoeveelheden van 105-178 millimeter (liter water per vierkante meter) mogelijk zijn. De norm voor Zeeland in de maand januari staat op 60-75 mm, dus er is ongeveer twee keer zoveel regen gevallen als normaal.

Maandag weer erg zacht
Januari eindigt met wisselvallig en vrij zacht weer, en ook gedurende de eerste dagen van februari is er van winters weer geen sprake. Het is herfstachtig met vaak stevige wind. Wind uit zuidwestelijke richtingen waarmee telkens (vrij) zachte oceaanlucht wordt aangevoerd. Alleen komende nacht, de nacht naar zondag, is het tijdelijk frisser; het wordt lokaal 1 graad en op windluwe plaatsen komt het tot een beetje vorst aan de grond dankzij opklaringen in die frisse luchtsoort. Morgen (zondag) staat er even minder wind, met vooral later in de middag en in de avond een volgende storing met regen. De maximumtemperaturen zijn 6-9, lokaal 10 graden. Maandag 1 februari wakkert de zuidwester opnieuw aan, tot alweer 7 Beaufort aan de kust. Daarmee wordt opnieuw een portie oceaanwarmte aangevoerd: op deze eerste februaridag stijgt de temperatuur tot een graad of 13. Waarschijnlijk is het droog maar wel veelal bewolkt. De zon zien we op dinsdag en woensdag wel weer eens, maar ook dan is het niet droog en vooral dinsdag waait het nog stevig. Dan wordt het rond 10 graden, op woensdag wat frisser. Kortom, het geduld van de winterliefhebbers wordt flink op de proef gesteld.

Patroon op de schop
In de loop van de komende week zien we dat de algehele (hoogte)stroming boven ons verandert. De zone met sterke zuidwestelijke tot westelijke winden op 6-10 km hoogte, de straalstroom, gaat iets meer golven, meanderen. Meer slingers in het touw, zullen we maar zeggen. Dit laat het Europese model, ECMWF, duidelijk zien. De 'scherpe' golftoppen en golfdalen met respectievelijk warme en koude lucht zullen zich dan oostwaarts verplaatsen, in die meanderende stroming. Op een gegeven moment kan dit patroon tot stilstand komen, lees: blokkade, en dan hangt het er van af waar Nederland mee te maken krijgt: (aan de rand van) het koude golfdal of toch weer de warme golftop. In het geval van een koude bovenlucht en zuidelijk gelegen straalstroom zijn er kansen voor enig winterweer met vorst en sneeuwbuien. Maar vooralsnog is er geen reden om aan te nemen dat het tot een 'koude' blokkade komt, en is het netto resultaat later in de week aanhoudend wisselvallig en betrekkelijk zacht met hooguit soms een frisse stralingsnacht. Maar het blijft interessant om het geheel te volgen in de eerstkomende modelruns.

Bron: MeteoGroup.