Kletsnat

Het komende etmaal gaat er veel neerslag vallen, lokaal 20 tot 25 millimeter, ofwel 2 tot 2,5 emmers water per vierkante meter.

Het is momenteel hartje winter, maar als men zou zeggen dat het herfst is, zouden we het bijna ook geloven. Het waait zowel vandaag als de komende dagen fors vanuit het zuidwesten en het is regenachtig. Vooral in de nacht naar vrijdag en zaterdagochtend is het kletsnat en valt lokaal 20 tot 25 millimeter regen, aan de kust soms ook gepaard met hagel. Koud is het niet, met overdag vaak temperaturen in de dubbele cijfers en vooral maandag op grote schaal zelfs 14 graden.

Hoger in de atmosfeer zien we de komende dagen een hele duidelijke begrenzing tussen koudere lucht in het noorden en zachtere lucht in het zuiden van Europa. Die overgang wordt gekenmerkt door een stevige westelijke wind en deze waait op ongeveer 10 kilometer hoogte precies boven ons land. Deze rivier van veel wind op hoogte kennen we ook wel als de straalstroom, die koers geeft aan de diverse depressies en bijbehorende storingen vanaf de Atlantische oceaan boven Europa.

Zachte lucht vanaf zee
Met de straalstroom dus precies boven onze omgeving worden er de komende dagen bijna dagelijks storingen bij ons aangevoerd. Dat resulteert in veel bewolking, perioden met regen en bij tijden veel wind uit west tot zuidwest. Tegelijkertijd wordt daarmee erg zachte lucht van boven het nog relatief warme zeewater onze kant op geblazen, waarmee we steeds ruim boven de norm voor eind januari uitkomen. Maandag is voorlopig de ‘warmste’ dag van de week, met landelijk 11 tot 14 graden!

Forse neerslagsommen
Op passage van eerdergenoemde storingen valt soms slechts een beetje motregen, maar af en toe regent het ook stevig door. Vanaf de Britse eilanden trekt vrijdag een actief koufront onze kant op en dit arriveert tegen de avond in het westen van het land. Gedurende de avond en nacht breidt de regen zich steeds verder oostwaarts uit en lokaal vallen in korte tijd dan al enkele millimeters.

Ook zaterdagochtend regent het nog een tijdje stevig door en als we alles dan bij elkaar optellen, zijn er vooral in het zuiden van het land regionaal neerslagsommen tot 25 millimeter mogelijk. Het noorden van het land is iets minder nat, met daar maximaal 5 tot 15 millimeter. Zaterdagmiddag wordt het geleidelijk droger. Ook zondagochtend valt slechts een enkele bui, maar in de middag gaat het van het zuidwesten uit opnieuw regenen. Omdat we dan aan de achterzijde van het koufront zitten, is het zondag wel een fractie minder zacht, met middagtemperaturen rond 8 graden.

Veel wind
Het overtrekken van de diverse storingen gaat vaak ook gepaard met veel wind. Vandaag al stak er aan de kust een windkracht 8 op, een stormachtige wind, en kwamen er windstoten voor tot rond 90 kilometer per uur. Vrijdagmiddag bereikt de wind een hoogtepunt en zwakt vervolgens in de avond tijdelijk wat af. In de nacht naar zaterdag trekt de zuidwestenwind echter opnieuw aan en ook dan wordt het aan zee soms stormachtig. Ook in het binnenland waait het stevig, met daar windkracht 4 tot soms 6 en windstoten tot 80 kilometer per uur.

Overdag wat zon
Op beide weekenddagen is de zuidwestenwind iets minder prominent aanwezig, maar alsnog waait het aan zee soms hard. Na het weekend trekt de wind weer aan en varieert de windkracht tussen 5 Beaufort landinwaarts en kracht 8 aan de kust. Wel wordt het vanaf dat moment opener en droger. De storingen passeren vooral in de nachtelijke uren, wat overdag veelal resulteert in overwegend droog weer, met van tijd tot tijd ook wat ruimte voor zonneschijn.