Oostkust VS maakt zich op voor zware sneeuwstorm

Op sommige plaatsen wordt meer dan een halve meter sneeuw verwacht...

Amerika is in rep en roer. De oostkust maakt zich op voor misschien wel de zwaarste sneeuwstorm in jaren.  In New York, Washington en Boston bereiden de autoriteiten zich voor op een enorme hoeveelheden sneeuw. In Washington hebben zich inmiddels 2000 vrijwilligers aangemeld om ouderen en mindervaliden te helpen met sneeuwruimen.

Vandaag is het stilte voor de storm, maar niet in supermarkten. Mensen zijn water en voedsel aan het hamsteren. Verwacht wordt dat morgen en overmorgen het openbare leven volledig stil ligt en wegen onbegaanbaar zijn.

Jonas
Oorzaak van het barre winterweer is een lagedrukgebied. In de Amerikaanse media gesproken over een Mammoet-sneeuwstorm, Jonas gedoopt,  die mogelijk historische proporties zal aannemen.

Vandaag
Vandaag ligt Jonas nog boven het noorden van Texas. Aan de zuidkant van een front over de zuidelijke staten wordt met een zuidelijke stroming warme en vochtige lucht vanuit de Golf van Mexico aangevoerd. In het zuiden van Louisiana, Mississippi en Alabama ontstaan vanmiddag zware regen- en onweersbuien, mogelijk met zoveel regen dat overstromingen ontstaan. Tevens is het niet uitgesloten dat er lokaal ook een tornado ontstaat. Aan de noordkant van het front stroomt koude lucht, afkomstig uit Canada naar het zuiden. Op het grensvlak ontstaat vandaag een zone met regen en sneeuw, en in een strook van Arkansas via Kentucky naar North-Carolina waar de wegdektemperaturen onder nul zijn ook ijzel. Spiegelgladde wegen worden verwacht en mogelijk ook stroomstoringen als ijzel zich afzet op de bovengrondse elektriciteitsdraden. De meeste sneeuw wordt vandaag op de “kop” van de storing verwacht in North-Carolina. Daar worden vandaag al 10-tallen centimeters sneeuw verwacht.

Vrijdag 
De winterdepressie trekt vrijdag van Texas naar Alabama. Op het grensvlak van de ijskoude lucht die uit Canada via de Grote Meren naar het oosten van de VS stroomt en de aanvoer van warme en vochtige lucht uit de Golf van Mexico en vanaf de Atlantische Oceaan waar het zeewater op dit moment 4 tot 5 graden warmer is van normaal, zal de neerslag verder intensiveren.  In de loop van vrijdag en zaterdag gaat het langdurig en hard sneeuwen in het noorden van Mississippi, Tennessee, Kentucky, het noorden van Alabama, North-Carolina, West-Virginia en Virginia, waardoor er op sommige plaatsen 45 tot 60 centimeter sneeuw zal vallen, Bovendien wordt de drukgradiënt sterker en het ook nog eens hard waaien. Blizzards zullen grote delen van het oosten van de VS volledig plat leggen. Sommige grote snelwegen zullen vrijdag en zaterdag worden afgezet.

Zaterdag
Zaterdag trekt de depressie naar de kust van North-Carolina en Virginia. De van zuid naar oost draaiende winden zullen in de loop van vrijdag en zaterdag langs de kust aanwakkeren tot stormkracht. Bovendien worden er hoge golven verwacht en mogelijke overstromingen.

Bronnen: MeteoGroup, CNN, NOAA, National Weather Service.