50 Graden verschil tussen Noord- en Zuid-Europa

Noordelijk Europa is momenteel diepvrieskoud, terwijl het Middellandse Zeegebied regionaal nog temperaturen rond 20 graden kent.

Er heersen momenteel grote verschillen binnen het Europese continent. In de meest noordelijke landen is het volop winter, met sneeuwval en zowel overdag als ’s nachts temperaturen onder nul. In het uiterste zuiden kan de korte broek nog aan, met geregeld zonneschijn en temperaturen rond 20 graden. Daartussenin bevindt zich een strook met nog steeds relatief hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. In de loop van komende week zakt koudere lucht vanuit het noorden echter steeds verder zuidwaarts en gaan de temperaturen ook in die gebieden omlaag.

Het is in grote delen van Europa de laatste tijd vlees nog vis geweest, wat betreft echt winterweer. Er zijn absoluut gebieden geweest waar het een tijd lang koud is geweest, denk aan het oosten van Europa en zelfs ook het noordoosten van ons eigen land, maar tot een langdurige winterdoorbraak is het vooralsnog niet gekomen. Met een duidelijk overheersende stroming vanuit het zuidwesten werd vrijwel continu milde lucht vanaf de Atlantische oceaan Europa ingeblazen, waarna dagrecord na dagrecord sneuvelde. Niet alleen in ons land, maar ook in de landen om ons heen.

Wintersportgebieden
Vooral in de wintersportgebieden was dat ook heel goed te merken. Er viel onder 2000 meter vrijwel geen sneeuw en de pistes bleven dan ook angstvallig lang groen/bruin. Inmiddels is dat wel anders. Net na de kerstvakantie begon het er ook in de lager gelegen gebieden te sneeuwen en nu is het er voor de wintersportliefhebbers over het algemeen goed toeven.

Koud Scandinavië
Echt koud is het echter in Scandinavië. Afgelopen week daalde de temperatuur in delen van Lapland tot ruim 40 graden onder het vriespunt en in de meest zuidelijke delen van bijvoorbeeld Zweden ligt het kwik overdag nog net iets boven nul. Inmiddels heeft het hogedrukgebied dat er lange tijd lag, plaats gemaakt voor lagedrukgebieden vanuit het westen en zijn de temperaturen iets opgelopen. Maar dan hebben we het nog steeds over temperaturen ruimschoots onder nul, met op de koudste plekken alsnog zo’n -20 graden. Ook gaat er daar een flink pak sneeuw vallen.

Zomers in het zuiden
Anders is het in het zuiden van Europa. Vooral in de landen rondom de Middellandse Zee is het nog goed toeven voor de zon- en warmteliefhebbers onder ons. De Spaanse costa’s, maar ook het zuiden van Italië en delen van Griekenland hebben nog middagtemperaturen rond 20 graden, in combinatie met ook nog flink wat zonneschijn. Af en toe valt er een bui, maar veel is het niet. Portugal en Spanje krijgen wel af en toe een storing vanaf de Atlantische Oceaan over zich heen, maar onder invloed van een opkomend hogedrukgebied wordt het daar in de loop van de week alweer rustiger. Vooral het noordwesten van Spanje en delen van Portugal zijn dan nog iets natter, maar na de natuurbranden die daar de laatste tijd hebben gewoed, is dat voor die omgeving helemaal niet zo slecht.

Centraal Europe geleidelijk kouder
In de centrale delen van Europa zijn december en begin januari erg zacht geweest, maar winterkou vanuit het noorden zakt nu geleidelijk zuidwaarts en weet in de loop van komende week ook onze omgeving te bereiken. De temperaturen gaan dan variëren van net iets onder nul in de omgeving van Polen tot een graad of 4 boven nul op de Britse eilanden. De neerslag die er dan valt, krijgt daardoor steeds meer een winters karakter. Tot in Duitsland gaat het vooral vanaf donderdag sneeuwen en ook bij ons nemen de kansen op winterse buien toe. De Alpen kunnen in de loop van de week ook rekenen op een forse sneeuwdump, dus Koning Winter laat zich dan eindelijk in grote delen van Europa zien. De temperatuurverschillen tussen het noorden en zuiden van Europa worden zo geleidelijk weer iets minder groot.