Nieuwe winterse impulsen

Opnieuw een decemberherhaling of gaan we de koudere kant op?

De winterse perikelen van de afgelopen week liggen even achter ons, maar nieuwe winterse impulsen doemen op. Vooral in de tweede helft van de komende week doet koude lucht opnieuw een poging Nederland te bereiken. Of dat gaat lukken, is echter de vraag. Doordat zowel het Arctische als het (nu erg zuidelijk liggende) polaire front het ene na het andere lagedrukgebied in de steigers zetten die de weerkaarten er de komende dagen bepaald niet overzichtelijker op maken, liggen twee scenario’s op tafel, met totaal verschillende uitkomsten.

Tot en met woensdag lijkt alles bij ons in de omgeving nog vrij duidelijk, maar van belang is dan al wat er verderop boven de Atlantische oceaan gebeurt. We zien nu een groot lagedrukgebied boven de centrale delen van de oceaan. Het beweegt langzaam naar het oosten en komt maandag en dinsdag boven het noordwesten van Europa aan. Daarna beweegt het verder naar het oosten.

Hogedrukgebieden
Hogedrukgebieden zijn er ook, boven het noorden van Europa en ver weg boven het westen van de oceaan. Beide hogedrukgebieden zijn eigenlijk uitlopers van een hogedrukgebied dat zich boven het Noordpoolgebied bevindt. Interessant om te volgen is wat er met het hogedrukgebied op de oceaan gebeurt. Er zijn twee mogelijkheden: óf het komt met zijn kern boven Groenland terecht (zoals het Amerikaanse model al een aantal dagen berekent), óf (en dat is de visie van het Europese model) er vormt zich een aparte hogedrukkern op de oceaan die in de richting van de Britse eilanden trekt.

Deze ontwikkeling is van belang omdat tegelijkertijd boven het zuidelijke deel van de oceaan, in het polaire front daar, enkele lagedrukgebieden ontstaan. Een eerste trekt donderdag vanuit de Golf van Biskaje in de richting van Nederland. De koers van deze depressie lijkt zo dat de erg zachte lucht, die aan de oostflank ervan mee naar het noordoosten stroomt, onze omgeving niet kan bereiken. De neerslag doet dat volgens de huidige berekeningen wel. Omdat de lucht hoog boven ons de komende dagen kouder wordt, zou die neerslag donderdag zelfs voor een deel als sneeuw kunnen vallen.

Warmbloedig lagedrukgebied
Een tweede lagedrukgebied, weer in het polaire front in het zuiden, komt vanaf vrijdag dichterbij. Ligt er op dat moment een hogedrukgebied op de oceaan, ten westen van de Britse eilanden (zoals het Europese model berekent), dan komt van de opmars van dit lagedrukgebied maar weinig terecht. Aan de oostflank van het Britse hoog wordt juist nog koudere lucht aangevoerd. Mocht er op dat moment ergens sneeuw liggen, dan kan het in nachten met opklaringen en weinig wind ineens flink gaan vriezen en bestaat zelfs de kans dat het overdag op een aantal plaatsen onder nul blijft. Wel krijgt het hogedrukgebied in en na het weekend dan last van lagedrukgebiedjes, die in het Arctische front bij ons in de buurt ontstaan. En lokaal sneeuw, maar ook dooi van zee kunnen brengen.

Ligt het hogedrukgebied, zoals het Amerikaansen model steeds berekent, vrijdag niet boven de oceaan, maar boven Groenland, dan wordt het warmbloedige lagedrukgebied vanuit het zuiden geen strobreed in de weg gelegd en dendert de zachte lucht naar het noorden. In dit scenario wordt het donderdag, vrijdag en zaterdag al nauwelijks kouder dan nu en komt de echt zachte lucht in de loop van zondag vanuit het zuiden ons land binnen. En gaat het warm water regenen met ook hierna een veel warmer vervolg. De kaarten gaan dan weer een beetje op die van december lijken.

Totaal verschillende scenario’s
Twee totaal verschillende scenario’s dus met heel andere uitkomsten, ook met het oog op de wat langere termijn. Het grappige is dat we het waarschijnlijk maandag al weten. Zien we het hogedrukgebied op de oceaan dan tot ontwikkeling komen, dan wordt het hoogstwaarschijnlijk de koude variant. Komt het hogedrukgebied er niet en zien we alleen hogedruk boven Groenland, dan zullen we onze ogen in de loop van de week op het zuidwesten moeten richten. Beide scenario’s zijn in het pakket aan berekeningen voor de lange termijn dat we nu ter beschikking hebben ongeveer even sterk vertegenwoordigd. Het is dus nog niet te zeggen welke kant het dubbeltje op zal vallen.

Hogedruk boven Poolgebied
Op de wat langere termijn lijkt het er nog wel op dat de hogere luchtdruk van dit moment boven het Poolgebied nog wat langer in stand blijft. De straalstroom op de oceaan heeft hierdoor voorlopig nog de neiging wat zuidelijker dan normaal uit te komen. Zo kan het steeds weer gebeuren dat één of meerdere lagedrukgebieden, die in de straalstroom worden meegevoerd, ten zuiden (in plaats van normaal ten noorden) van Nederland naar het oosten trekken. Omdat koude lucht boven Scandinavië daarbij vrijwel voortdurend op de loer ligt, kan het dan ook bijna niet anders of ergens in de komende tijd weet de winter Nederland toch opnieuw een keer te bereiken.

Bron: MeteoGroup (Weer.nl).