De kou verliest morgen terrein – maar het blijft oppassen op de wegen

Er komt langzaam een einde aan de strijd tussen de koude en de milde lucht. Maar daarmee is het nog niet direct gedaan met de gladheid.

De vorstgrens ligt vandaag ongeveer op de lijn Alkmaar – Almere – Arnhem – Aalten. Ten noorden daarvan vriest het, in Groningen is het zelfs 5 graden onder nul. Ten zuiden van de vorstgrens ligt de temperatuur boven nul en probeert zachte lucht verder het land op te komen.

Vandaag lukt dat nog niet. De botsing tussen de twee luchtsoorten zorgt wel voor veel bewolking en af en toe een buitje. De buienlijntjes lopen stuk op de koude plaklaag boven het noordoosten en blijven daardoor lang op dezelfde plaats hangen. Dat zorgt voor langdurige ijzeltaferelen.

Zwabberende vorstgrens
Vanavond neemt het aantal buien af, maar blijft het nog spekglad in het noorden en noordoosten. Het ziet er zelfs naar uit dat tegen die tijd de vorstgrens zich nog iets verder naar het zuiden beweegt en dat meer delen van Gelderland en Noord-Utrecht te maken gaan krijgen met gladheid, vanwege bevriezing van natte weggedeelten. Maar in de nacht verandert de zaak. Boven Engeland ligt een lagedrukgebiedje en dat weet langzaam maar zeker zijn weg te vinden richting Nederland. Het zorgt ervoor dat geleidelijk in heel Nederland de wind naar het zuidoosten draait.

Warme regen
Morgen komt het warmtefront van het lagedrukgebied snel dichterbij. De koude plaklaag in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en omgeving laat zich echter niet zomaar verdringen! Het gaat morgenochtend vanuit Zeeland regenen, in de middag bereikt de regen het midden van het land. Ondanks dat het relatief warme regen is, kan het opnieuw glad worden.

Nog even schaatsen op straat
In het midden van het land is de temperatuur van bruggen en viaducten onder het vriespunt, waardoor deze glad kunnen worden. Verder richting het noordoosten is ook het wegdek onder het vriespunt. Dus ondanks dat de luchttemperatuur met de regen oploopt, valt de regen op een bevroren wegdek en zal dus bevriezen. Heel verraderlijk, want de thermometer in de auto zal temperaturen boven het vriespunt weergeven, terwijl de straten dan spiegelglad kunnen zijn.

In het begin van de avond zal de luchttemperatuur overal, dus ook in Groningen, het vriespunt overschrijden. De minimumtemperatuur ligt dan in de nacht naar vrijdag ook boven het vriespunt. Maar er zit nog een fors addertje onder het gras…

Luchttemperatuur vs. Wegdektemperatuur
Uiteindelijk regent het stevig door en aangezien de regendruppels relatief warm zijn, zal de wegdektemperatuur ook iets oplopen en boven het vriespunt uit gaan komen. Dat is echter niet van lange duur en zal zeer waarschijnlijk niet genoeg zijn om de ijslaag op de straten volledig te doen smelten. Na de regen klaart het in de late avond en nacht namelijk breed op. Er waait wel een stevige wind, maar de grond kan flink uitstralen. De wegdektemperaturen duiken dan ook alweer snel onder het vriespunt met vooral in het noordoosten grootschalige gladheid tot gevolg.

Zon
En dan kunnen we eindelijk op vrijdag de zon weer eens begroeten. Het belooft een mooie dag te worden, met later op de dag vooral in de kustprovincies wat meer bewolking en een paar buien. Het wordt overal, dus ook in Groningen 6 tot 8 graden. De zachte lucht heeft dan gewonnen, want ook in het weekend blijft het 7 tot 9 graden. Toch ziet het er naar uit dat het eind volgende week opnieuw winters wordt. De rollen zijn dan omgedraaid, met de koudste condities voor het zuidoosten van het land!

Bron: MeteoGroup