Weerfoto's ordenen...

Bij het ordenen van mijn weerfoto’s uit 2015, ontstond automatisch een jaaroverzicht…

Zonder op te scheppen, kan ik van mijzelf zeggen dat ik tamelijk ordelijk ben. Dat geldt zeker voor de bestanden die ik op mijn computer bewaar. Ik sla die altijd keurig in mapjes op, die ik ook een logische titel geef, zodat ik later niet wezenloos hoef te zoeken waar ik een bepaald bestandje heb achtergelaten. Dat geldt ook voor de foto’s die ik maak. Die van dit jaar zijn allemaal in het mapje ‘2015’ terechtgekomen en heb ik tussen kerst en oud en nieuw allemaal nader geordend. Een belangrijke submap hierin heeft de titel ‘weer’. En zo heb je, voor je het weet, je persoonlijke weerjaaroverzicht gemaakt in foto’s en ook een verhaaltje voor deze site.

Winter 2015

Tja, wat moeten we over de winter van 2015 zeggen? Het was natuurlijk opnieuw een flutwinter, met slechts een paar, weliswaar leuke, maar ook zeer kortstondige winterse speldenprikken. Zo viel er in de nanacht van 23 op 24 januari sneeuw, die bij temperaturen rond het vriespunt, ook bleef liggen. Zodra het licht geworden was, kon ik in Bennekom een volstrekt maagdelijk sneeuwdek fotograferen (zie foto 2). Deze foto vormde ook een onderdeel van de winterwedstrijd tijdens de open dag hier op zaterdag 12 december, waarbij de deelnemers zes foto’s aan de afgelopen zes winters moesten toewijzen. Maar weinig deelnemers plaatsten dit sneeuwrijke beeld correct in de laatste winter.
Heel apart was trouwens de, naar winterse maatstaven, actieve onweersbui, die op 29 januari door het zuiden langstrok, met 2 tot 5 ontladingen per minuut en een zwaar hagelgordijn (zie foto 3), die lokaal in het Rivierengebied een centimeters dikke hagellaag achterliet.
Het was toch wel het jaar van de buien, want op 2 februari was het wederom raak (zie foto 1). Een prachtige Cumulonimbus naderde vanuit het noorden en leverde een flinke hoeveelheid hagel en sneeuw op, met een tijdelijk wit landschap.

Lente 2015

De (meteorologische) lente gaf mij weinig reden om veel weerfoto’s te schieten. Enige uitzondering vormde 5 mei. Er werden op deze dag nogal chaotische luchten gezien en op nadering van een koufront, werden ronduit dreigende luchten gezien met zeer grote kleurcontrasten (zie foto 4). In Bennekom werd dit wellicht wel de mooiste buienfoto van heel 2015!

Jojozomer

Het bovenstaande woord werd niet voor niets het weerwoord van het jaar. Want een jojozomer werd het! We hadden natuurlijk de hittegolf die eind juni begon en op 2 juli een hoogtepunt bereikte. In Bennekom piekte de temperatuur op 36,2 graden, waarmee de allerhoogst gemeten temperatuur in een meetreeks van nu al 28 jaar, een feit was geworden. In Beek (Limburg) werd op deze dag 38,2 graden gemeten, nét geen Nederlands record. De warmte werd in de avond afgestraft door zwaar onweer met veel agressieve inslaande bliksems (zie foto 5), waarbij op hemelsbreed minder 1 km van mijn huis, een boerderij door blikseminslag, tot op de grond afbrandde.
Maar de zomer had nog meer ‘zwaar weer’ in de aanbieding. Zo kregen we op 25 juli de zwaarste zomerstorm over ons heen, met lokaal windkracht 10 langs de kust en ook in Bennekom stormschade (zie foto 6).
Er volgde een kletsnatte augustus, waarbij er tussen 14 en 18 augustus in totaal bijna 110 mm neerslag viel (zie foto 7), maar daarna knapte het weer nog heel aardig op. Op 22 augustus leverde de natuur de Bennekommers nog een kortdurende verrassing op, waarbij er opeens een pauw aan de hemel verscheen! (Zie foto 8).
De periode met vrij warm zomerweer werd heel strategisch op de laatste dag van de meteorologische zomer (31 augustus) afgesloten, waarbij het ’s nachts in Bennekom opnieuw tot zwaar onweer kwam en een wolkbreuk. Foto 9 is een beeld uit een video, waarbij als belichting louter de bliksem is gebruikt. Aan de brandende straatlantaarn is te zien dat het daadwerkelijk nacht is en tussen de bliksems in, pikkedonker!

Herfst 2015

En dan de herfst van 2015, die qua temperatuur eigenlijk tot heden voortduurt. In september namelijk, lag de hoogste temperatuur maar net in de 20 graden en na een koude oktober, werden in de eerste drie novemberweken alle warmterecords gebroken. December deed dat nog even dunnetjes over. Het aantal dagen dat de temperatuur de afgelopen maand niet tot tien graden of hoger opliep, zijn op de vingers van één hand te tellen, en daar zullen de laatste twee dagen van 2015 geen verandering meer in brengen. Geen winterse taferelen dus, om dit kleine, persoonlijke weeroverzicht van 2015 mee af te sluiten, maar toch nog wel een paar aardige foto’s. Zo passeerde er aan het eind van de middag van 4 september een onweersbui, waarachter het in het westen breed opklaarde. De schijnende zon op de wegtrekkende bui, gaf een prachtig lichtcontrast (foto 10).
Op 6 oktober was het rustig en nevelig, met laaghangende stratus. Hoe kan je dat het best fotograferen? Bij een windmolen, waarbij je dan wacht totdat een van de wieken recht naar boven wijst en daarmee dan in het laaghangende wolkendek verdwijnt (foto 11).
Ook op de voorlaatste foto van dit overzicht, gemaakt op 22 november, is ook een weg te zien en zowaar een bui met hagel op de achtergrond (foto 12). Het was het enige winterprikje in dit winterseizoen tot dusver, die in Bennekom welgeteld één vorstdag heeft opgeleverd (-1,3 graden). Typerend voor het weer gedurende de afgelopen maand was wel de zomers aandoende bui die nota bene op 21 december, één dag voor het begin van de astronomische winter, vanuit het westnoordwesten kwam opzetten en overtrok. Hoewel het rond 11 uur in de ochtend was, werd het opnieuw even nacht, zo leek het, wat (de niet bewerkte) foto 12 duidelijk demonstreert. Ik hoop dat voor alle lezers van dit verhaal dat 2016 niet een ‘zwart’, maar een weergaloos jaar wordt, met een goede gezondheid, wat geluk, en regelmatig een gulle lach!

Bronnen: MeteoGroup, KNMI, eigen archief. Alle foto's zijn gemaakt door Tom van der Spek.