Weird World Weather

Het wereldwijd recordwarme jaar 2015 sluit af met een bijna eindeloze lijst extreem weer en weerrecords.

In Amerika, waar het weer helemaal van slag is, spreken ze wel van 'Weird Weather'. Het is onmogelijk om een compleet overzicht van alle weerextremen van de afgelopen weken te maken. In dit artikel halen we de meest opmerkelijke naar voren. 

Nederland

In eigen land was het de warmte die zeer opmerkelijk was. Tal van warmterecords zijn gesneuveld. Dagrecords, een hele decembermaand zonder vorst, en uiteraard de ongekend hoge maandtemperatuur. December 2015 komt uit op 9,7 graden. Met deze idioot hoge waarde verbleekt het oude record uit 1974, dat stond op 7,3 graden. December is dit jaar warmer dan een gemiddelde aprilmaand! Geen wonder dat weerliefhebber Rob den Boer rond kerst nog verse sla uit zijn eigen moestuin kon oogsten. Uit Limburg kwamen zelfs berichten van asperges die konden worden gestoken!

Amerika

In de Verenigde Staten pakte het weer in met name de periode rond Kerst nog veel extremer uit. In een krachtige zuidelijke stroming werd zeldzaam warme lucht vanuit de Golf van Mexico naar het noorden gedreven. In Florida werd het lokaal tropisch warm met 30 graden. Op kerstavond werd het in New York rond de 22 graden. Uiteraard een record. Foto’s van de traditionele kalkoen konden niet uitblijven, alleen lag de kalkoen dit keer buiten op de barbecue.

Tornado’s

Tegelijkertijd was het in de westelijke helft van de VS juist koud. Op het grensvlak van de koude en zeer warme lucht ontstonden, op het koufront, zware onweersbuien. Supercells. Met dodelijke tornado’s. In totaal zijn deze maand meer dan 20 mensen omgekomen door tornado’s. Het hoogste aantal sinds 1953. Gisteren kwam het voor de achtste dag op rij ergens in Amerika tot tornado’s. Ook weer een record voor december.

Sneeuwstormen, ijzel en overstromingen

Op het grensvlak van de koude en de warme lucht veroorzaakte een actieve depressie de afgelopen dagen een heuse sneeuwstorm in New Mexico en het noordwesten van Texas. De zware regenval van de afgelopen dagen gaat vergezeld met ernstige overstromingen in het stroomgebied van de Mississippi. Tenminste tien mensen zijn in de watermassa verdronken. Rond de grote Meren kwam het tot zware ijzel. In Chicago werd het weg- en luchtverkeer ernstig ontregeld. Ook in Zuid-Amerika heeft men te kampen met (aan El Nino gerelateerde) overstromingen. Vooral in Paraquay is de overlast enorm. Tientallen mensen zijn verdronken en er wordt op uitgebreide schaal geëvacueerd.  

Bosbranden

En dan zijn er in Californië ook nog eens bosbranden, maar gelukkig op minder uitgebreide schaal dan eerder dit jaar. Het verschijnsel El Nino heeft in grote deel van Californië inmiddels heel wat regen gebracht. Felle bosbranden worden ook gemeld uit Cantabrië, in het noorden van Spanje. Daar was het deze maand extreem droog en tevens ongebruikelijk warm. Nog opmerkelijker, zelfs in Zuid-Tirol woedde gisteren een natuurbrand. Ook de zuidzijde van de Alpen alsmede de Franse Alpen kunnen terugkijken op een uitzonderlijke droge en warme periode.

Sneeuwgebrek

De langdurige warme en kurkdroge periode heeft in de Alpen geleid tot een historisch sneeuwgebrek. In de Alpen zijn met name in Frankrijk, Zwitserland en Italië sommige berghellingen tot boven de 2000 meter vrijwel sneeuwvrij, en dus akelig groen of bruin gekleurd. Maar ook in Oostenrijk is de situatie in veel wintersportgebieden verre van ideaal. Maar er is verandering op komst. Volgende week kan er veel sneeuw worden verwacht in de meeste wintersportcentra.

Roemenië en Engeland

Tenslotte nog twee voorbeelden uit de lange en zeker niet complete opsomming van weerextremen in dit vreemde slot van 2015. In Roemenië werd het de afgelopen dagen op meerdere plaatsen ruim 20 graden. Op exact dezelfde plaatsen vriest het in de ochtend van oudejaarsdag 15 tot 20 graden. Een temperatuurdaling tot 40 graden aan toe in een paar dagen tijd. Engeland kampte eerder deze maand met regenrecords en ernstige overstromingen in onder meer Cumbrië. In de laatste week van het jaar is het op diverse plaatsen opnieuw tot overstromingen van historische proporties gekomen. En het einde van de ellende is nog niet in zicht voor de Britten, want de komende tien dagen valt er in het westen plaatselijk nog eens ruim 100 millimeter bij.