Onzekerheid jaarwisseling

Op Oudejaarsdag passeren er 2 storingen. De grote vraag is nu: houden we het droog of is het nat tijdens de jaarwisseling?

De grote vraag die bij veel mensen nu speelt is, houden we het droog tijdens de jaarwisseling. Een heel gemakkelijk antwoord is daar echter nog niet op te geven. Er trekt op Oudejaarsdag namelijk een tweetal storingen van west naar oost over het land en dat brengt nogal wat onzekerheid met zich mee. In dit geval heeft het vooral te maken met timing. Passeert het eerste front snel genoeg, waarna het tijdens de jaarwisseling droog wordt? En wanneer arriveert het tweede front precies?

Vuurwerk wordt meestal al weken van te voren ingekocht, om het jaar feestelijk mee af te sluiten en het nieuwe jaar mooi in te luiden. En goedkoop is het niet, dus regen is dan uiteraard geen optie. De vuurwerkpotten moeten droog blijven en naar het vuurwerk kijken in de regen is natuurlijk niet leuk.

Twee storingen
Nu is het zo dat er na een aantal rustige decemberdagen juist op Oudejaarsdag een tweetal storingen over het land trekt. De eerste blijft een beetje boven ons land slingeren en dat resulteert overdag in veel bewolking en van tijd tot tijd regen. Ergens in de avond schuift het front oostwaarts en wordt het een tijdje droog. Goed nieuws dus zult u denken, maar vanaf de Atlantische Oceaan arriveert al heel snel de tweede storing en deze zou wel eens roet in het eten kunnen gooien.

Timing
Of het droog blijft tijdens de jaarwisseling heeft dus alles te maken met timing. Maar juist dat is een lastig punt binnen de meteorologie. Zou de timing op de weerkaarten altijd precies kloppen, dan was een weersverwachting maken niet zo moeilijk, en op korte termijn is dat bovendien altijd makkelijker dan op de langere termijn. Met de 2 passerende fronten op Oudejaarsdag zien we momenteel nog wat verschillen tussen de diverse weermodellen (zie pluimafbeelding), en precieze tijden aan het arriveren of wegtrekken van de fronten zijn dus simpelweg nog niet te geven.

Meest gunstige scenario’s
Delen we het land voor het gemak even op in tweeën, het oosten en het westen, dan is voor het oosten voor een droge jaarwisseling belangrijk dat het eerste front snel genoeg naar Duitsland is vertrokken. Voor het westen van het land zou het gunstigste scenario zijn dat het eerste front al oostwaarts weg is getrokken en dat de tweede nog op zich laat wachten, tot later in de nacht naar vrijdag. Voor beide kanten van het land heerst dus nog onzekerheid.