December tornado’s VS veroorzaken 14 doden

Na een relatief rustig tornadojaar in de VS ontstonden er afgelopen week meer dan 40 verwoestende tornado’s.

 

In de laatste week van het zo rustig verlopen tornadojaar 2015 trokken meer dan 40 verwoestende tornado’s over de Mississippivallei en veroorzaakten minstens 14 dodelijke slachtoffers. Tot vorige week stond het dodental veroorzaakt door tornado’s in de USA dit jaar op slechts 10. Op de grens van warme lucht in het oosten van de Verenigde Staten en koude lucht die vanuit Canada via de Great Plains uitzakte naar Texas en New Mexico ontstonden afgelopen week diverse supercells en tornado’s. In die week vielen uiteindelijk meer doden dan in het hele jaar. De meeste slachtoffers vielen woensdag, tijdens tornado’s die over de staten Illionois, Indiana, Missouri, Arkansas, Mississippi, Tennessee en Kentucky trokken.

Vooral afgelopen woensdag waarschuwden de Amerikaanse weerdiensten in de staten Indiana en Mississippi voor een ‘bijzonder gevaarlijke situatie’. Men sprak er van een ongewone zware bui die eerder bij het voorjaar dan in de maand december paste. De waarschuwing werd voor het eerst in ongeveer anderhalf jaar in de Verenigde Staten weer gegeven.

Tornadopad van meer dan 200 km lang 
Eén van de zwaarste tornado’s trok woensdag over het noordwesten van Mississippi naar Tennessee. Deze tornado ontstond in zeer onstabiele, en aan de oppervlakte erg vochtige, lucht in combinatie met een zeer sterke verticale windschering. Een ideale situatie voor het ontstaan van supercells. De uiteindelijk EF3 tornado richtte een opmerkelijk lang schadespoor aan. Hij trok met een snelheid van meer dan 60 knopen, ofwel meer dan 110 kilometer per uur, van zuidwest naar noordoost en legde maar liefst 240 kilometer af, ofwel 150 mijl. Dat is vergelijkbaar met de afstand van Zeeland naar Drenthe. Naast materiële schade vielen door deze tornado ook een aantal doden.

Ongebruikelijke lange afstand
Het is vrij ongebruikelijk dat een tornado zo’n lange afstand aflegt. Tornadopaden langer dan 160 kilometer komen niet vaak voor en ze zijn bovendien ook lastig te bevestigen. In veel gevallen is er bij zo’n lang spoor sprake van een supercell die lang stand houdt en die meerdere tornado’s in korte tijd produceert. Het tornadopad wordt dan steeds kort onderbroken, maar het lijkt een heel lang spoor te zijn. Dit wordt in Amerika ook wel een ‘tornado-family’ genoemd.

Langste tornadospoor
Het langste officieel bevestigde tornadospoor in de winter (december-februari) was tot hiervoor een pad van 196 kilometer, horend bij een tornado die op 5 februari 2008 over het noorden van de staat Arkansas trok. Het pad van de EF3 tornado van afgelopen woensdag was 240 kilometer lang.

Minste tornado-gerelateerde doden nog steeds in 1910
Het jaar 2015 stevende af op de titel ‘het jaar met de minste tornado gerelateerde doden sinds 1875’, maar door de gebeurtenissen van vorige week geldt dat niet meer. Het jaar met de minste doden blijft 1910, toen er ‘slechts’ 12 tornado-gerelateerde doden vielen. Het jaar 1986 staat met 15 doden op een tweede plek en in 2009 kwamen er 21 mensen om het leven door toedoen van tornado’s.

Recordwarme kerst
Niet alleen in grote delen van Europa, maar ook in het oosten van de Verenigde Staten was het bovendien recordwarm tijdens de kerstdagen. In bijvoorbeeld New York was het 23 tot 26 graden en in delen van Florida werd het regionaal zelfs 30 graden! In de westelijke helft van de VS was het kouder, met daar gemiddeld een graad of 6. Vooral in de Great Plains kwam het regionaal tot vorst.

Bronnen: MeteoGroup, Wunderground, SPC, Storm Prediction Center.