Vernieuwend energie-weerbericht

Vandaag start Ecoland.tv met uitzendingen. Het energieweerbericht is belangrijk onderdeel in de programmering.

Vandaag, de dag dat de Klimaatconferentie in Parijs van start gaat, wordt de nieuwe online televisiezender Ecoland.tv gelanceerd. Onder het motto “All together now” maakt deze zender, opgericht door onder andere weerman Reinier van den Berg, informatie over duurzaamheid voor een groot publiek toegankelijk.

All together now

Ecoland.tv is een online televisie platform dat inspirerende innovaties en initiatieven op het gebied van duurzaamheid laat zien. Zo wordt duidelijk dat ecologie en economie hand in hand kunnen gaan. De zender is tot stand gekomen uit een passie voor duurzaamheid en de wens om informatie, mooie documentaires en interessante programma’s voor een groot publiek toegankelijk te maken. Gezamenlijk kunnen we bijdragen aan een duurzame samenleving, door slimme, creatieve en mooie innovaties: “All together now!”

Energie

Een belangrijk terugkerend thema op Ecoland.tv zal het vraagstuk rondom energie zijn. De transitie naar een volkomen duurzame samenleving, in haar energievoorziening voor de volle 100 procent draaiend op hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie, is daarbij een voorwaarde. Daarom begint de nieuwe zender ook direct met een uniek nieuw soort weerbericht: het energie-weerbericht.

Energieweerbericht

MeteoGroup produceert vanaf vandaag op werkdagen het energieweerbericht. In dit bulletin toont de weerpresentator niet alleen de weersontwikkelingen. Hij of zijn maakt ook de concrete vertaling naar de dagelijkse opbrengst van zonne-energie en windenergie. De opbrengst van windturbines wordt berekend door uurlijks de windsnelheid op ashoogte (bij 3 MW turbines circa 100 meter) als uitgangspunt voor de opbrengst te bepalen. Tot en met 5 dagen vooruit. Voor het berekenen van de opbrengst van zonne-energie wordt uitgegaan van een ideale dakopstelling met daarop 2.500 wp aan zonnepanelen. Voor deze installatie wordt per etmaal het aanbod aan straling (zonlicht, maar ook diffuse straling) berekend. Immers, zonnepanelen leveren ook stroom als het bewolkt is. 

Euro’s en huishoudens

Om letterlijk en figuurlijk de kracht te laten zien van zonne-energie en windenergie, wordt de opbrengst niet uitgedrukt in bijvoorbeeld kilowattuur (kWh). De opbrengst van zonnepanelen wordt simpelweg vertaald naar eurocent. Om daarmee te laten zien wat panelen bij benadering opbrengen. De opbrengst van windturbines wordt vertaald naar het aantal huishoudens dat voor het dagelijkse stroomverbruik met de actuele windomstandigheden zou kunnen draaien op die ene windmolen.

Toekomst

Ecoland.tv begint als online pop-up televisie, en wil uiteindelijk doorgroeien tot een digitale zender die 24 uur per dag aandacht besteedt aan misschien wel HET thema van de 21e eeuw. Duurzaamheid. Nu al valt er op gebied van innovatie en ‘clean technology’ ongekend veel te melden. Uitvindingen die de transitie naar een klimaatneutrale economie mogelijk gaan maken, volgen elkaar in hoog tempo op. Maar ook positieve, leuke en stimulerende programma’s over wat een ieder zelf nu al kan doen, zullen een vaste plek krijgen in de programmering. Duurzaamheid is doen. Is een lifestyle. Is hip. Sexy. De trend van de komende decennia.

Initiatiefnemers

De initiatiefnemers van Ecoland.tv zijn Reinier van den Berg (MeteoGroup en o.a. bekend als weerman van RTL 4), Rob Overman (Brava en DJAZZ.tv), Robert Rutten (DJAZZ.tv), Frank Langedijk (grafisch ontwerper) en Edwin Hecker (Schuttelaar & Partners).

Samenwerking

Ecoland.tv werkt samen met Greenchoice en Meewind. Daarnaast werkt Ecoland.tv voor ieder thema samen met andere partners. Voor het thema plastic waren dat onder andere The Plastic Soup Foundation, Dopper, TNO, Holland BioPlastics, en Plastics Europe.

Launch

Vanavond wordt de zender in select gezelschap gelanceerd in de Waag in Amsterdam. Vanaf 20.00 uur is op www.ecoland.tv de eerste programmering te zien rondom het thema plastic.