Zuidwesterstorm en (zeer) zware windstoten

Een zuidwesterstorm en pittige buien later vandaag. Ook landinwaarts zware windstoten rondom de passage van het koufront.

Het gaat later vandaag stormen aan de noordwestkust van Nederland. Bovendien zijn er zware tot zeer zware windstoten mogelijk.

Oorzaak
De onstuimige zondagmiddag en avond worden veroorzaakt door de passage van een koufront. Rondom het koufront zit een pittig windveld. Het front zelf gaat vergezeld van een relatief smalle strook met fikse buien. 

Zuidwesterstorm
De zuidwestenwind trekt later vanmiddag al aan tot krachtig of hard boven land (kracht 6 tot 7) en langs de kust een windkracht 8, soms 9 (stormkracht). Daarbij zijn dicht bij de kust windstoten mogelijk van 100 kilometer per uur, in het noordwestelijk kustgebied zelfs tot lokaal 115 kilometer per uur. Landinwaarts moeten we deze zondagavond rekening houden met windstoten van 80 tot plaatselijk 100 kilometer per uur. 

Weerbeeld
De dag van vandaag verloopt grotendeels bewolkt, misschien dat de zon vanochtend nog een enkel gaatje in het wolkendek weet te vinden. Ook valt al een enkele bui. Rond de klok van 06:30 uur werd aan de kust al melding gemaakt van een klap onweer.  In de loop van de middag valt op meer plaatsen een bui en trekt de wind snel aan. Met maximumtemperaturen rond 12 graden is het zeer zacht. Dat leidt overigens niet tot een record. Precies 15 jaar geleden op 29 november 2000 is het bijvoorbeeld nog een stuk warmer geworden met 13,6 graden. 

Clodagh
Het lagedrukgebied dat dit windveld en het koufront met zich meebrengt, heeft ook een naam gekregen. Onze Britse collega's hebben de depressie Clodagh genoemd. In de nacht naar maandag trekt Clodagh naar Denemarken weg en neemt het windveld met zich mee. Ook in Denemarken wordt het dan fors onstuimig. Pas zodra Clodagh in de nacht naar dinsdag verder het land optrekt, richting Zweden en Finland, neemt het lagedrukgebied snel in kracht af. 

Bron: MeteoGroup