Herfstwinter

De meteorologische herfst eindigt met herfstweer en de weerkundige winter begint met herfstweer...Het weerwoord herfstwinter kan van toepassing zijn.

Op de weerkaarten van de komende dagen en die voor de lange termijn zien we een straffe westcirculatie ingetekend staan. Met andere woorden, de herfstmachinerie gaat (weer) op volle toeren draaien. Dit levert vaak stevige wind, grijze wolkenluchten en regen op. Alleen morgen (zaterdag) zijn er perioden met zonneschijn. De wind komt aan de grond, op leefniveau, uit het zuidwesten en brengt ons dagelijks zachte tot zeer zachte oceaanlucht.

De overgang van de weerkundige herfst naar de weerkundige winter gaat dus met herfstweer gepaard. Het weerwoord 'herfstwinter' kan dus van toepassing zijn. Op zondag verwachten we de meeste wind. In de avond zijn er in de kustprovincies felle windstoten van ruim 90 kilometer per uur. En daarmee is de toon voor de dagen erna gezet.

Weerwoord 2015
Over weerwoorden gesproken, in samenwerking met Omroep Gelderland kiezen we ook dit jaar het weerwoord van het jaar. Wat wordt de opvolger van plaknacht (2012), wolkenwak (2013) en knijpzonnetje (2014)? Nieuwe woorden dus kanshebbers zijn van harte welkom, insturen kan tot en met 9 december. Je kunt via twitter meedoen, via @OmroepGLD en/of @MeteoGroupWeer met hashtag #weerwoord2015. Of stuur je inzending naar weervraag@weer.nl

Hier alvast een greep uit de inzendingen: kacheldag, borstenwolken, stroboscoop-onweer, jojo-zomer, formule1-buien, motzomer, Veluwebui...In de loop van december maken we het weerwoord opnieuw in de ochtendshow van Corine van Dijk op Radio Gelderland bekend.

Natte daken, veel wind
"Sinterklaas en zijn pieten zullen moeten oppassen voor natte daken en veel wind, het weer is hen dus niet gunstig gezind. Hopelijk zijn Sint en de pieten hiertegen bestand en komen zij met hun cadeautjes bij ieder kind in het land..." aldus de rijmpiet van MeteoGroup...;-)
De straffe westcirculatie is verantwoordelijk voor de herfstwinter. Deze komt vanaf dit weekend boven onze omgeving terecht, met telkens depressies boven Noord-Europa - zoals IJsland - en een krachtig hogedrukgebied bij de Azoren. Oceaanfronten die zijn gekoppeld aan de depressies komen in hoog tempo naar ons toe met bovendien (heel) zachte lucht.

Dagenlang dubbele cijfers....
Morgen, zaterdag, wordt het rond 8 graden, maar zondag en de dagen daarna zien we weer temperaturen in de dubbele cijfers. Eerst alleen overdag, vanaf maandag ook regionaal in de nachtelijke uren. De maximumtemperaturen gaan naar 14 graden en mocht dit a.s. dinsdag - de eerste dag van de meteorologische winter - in De Bilt gebeuren dan wordt het een datumrecord. Dat staat namelijk op 13,5 graden, gemeten op 1 december 2001. Aan het einde van de komende week lijkt het (wat) minder zacht te worden, maar winters weer wordt niet verwacht. Wat de weersverwachting tot en met de kerstdagen is, bespreken we in optie 6 van de MeteoGroup weerlijn, de 4-weekse verwachting. Het nummer is 0900-9725, 60 cent per minuut.

November bijna recordzacht
Waarschijnlijk komt de gemiddelde maandtemperatuur van november op 9,9 graden uit en dit betekent een tweede plaats in de lijst van zachtste novembermaanden sinds 1901. Het record blijft op naam staan van november 1994 met een gemiddelde maandtemperatuur van 10,2 graden. Normaal is 6,7 graden. Nu het einde van november nadert, kunnen we ook al de (thermische) balans van de meteorologische herfst (sep-okt-dec) opmaken. Waarschijnlijk wordt het een 19de plaats in de ranglijst van warmste herfstseizoenen met een gemiddelde temperatuur van 11,1 graden, tegen normaal 10,6 graden. Vorig jaar was de herfst een stuk zachter, met 12,4 graden en dat betekende een tweede plek in de ranglijst. Het record blijft de herfst van 2006 die een gemiddelde temperatuur van maarliefst 13,6 graden opleverde. De warmste herfst in 300 jaar.

Bronnen: MeteoGroup, KNMI