De effecten van El Niño

Door bosbranden en zware smog in Indonesië hebben orang-oetans ademhalingsproblemen. Aan de andere kant, op de droogste plaats ter aarde in Chili is eindelijk regen gevallen.

Het zeewater tussen Zuid-Amerika en Indonesië is veel warmer dan normaal. Dit verschil veroorzaakt grote veranderingen in het weer. Met name aan de westkust van Zuid-Amerika is het veel natter, terwijl het in Indonesië een stuk droger is. Het levert grote problemen op, niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren.

Bosbranden
Aan de andere kant van de oceaan zijn de effecten van El Niño extreem te noemen. In heel Indonesië en de Filipijnen is het de afgelopen maanden heel droog geweest. Het zijn tropische regio’s waar het normaal gesproken veel regent. De tropische bossen zijn uitgedroogd en bosbranden verspreiden zich razend snel. De zware smog heeft al een aantal levens geëist, vanwege ademhalingsproblemen.

Niet alleen mensen hebben grote problemen met de slechte luchtkwaliteit. De bosbranden vernietigen een groot deel van de flora en fauna. De bossen die niet door brand getroffen worden, liggen wel onder de rook en verontreinigde lucht van de omliggende branden. Veel dieren zijn al om het leven gekomen. Sommigen zijn het vuur ontvlucht, maar komen in de problemen doordat ze buiten het bos geen voedsel meer vinden.

Orang-oetans
Bedreigde diersoorten zoals de orang-oetans zitten flink in de problemen. Uit voedselnood trekken ze de dorpjes in. Daar vinden ze lang niet altijd redding. Het stropen van orang-oetans is een lucratieve bezigheid in Indonesië en kleine baby-aapjes worden vaak doorverkocht als schattig huisdier. Toch zijn er ook veel dieren gered, die nu behandelingen krijgen in opvangcentra. Vele mensapen kampen met longontstekingen of zware ademhalingsproblemen. Volgens de Indonesische dierenbescherming zijn er meer dan 500 orang-oetans naar revalidatiecentra gebracht in Borneo. Ook andere bedreigde diersoorten zoals de Sumatraanse tijger en de Sumatraanse olifant worden zwaar gedecimeerd.

Regen
Het regenseizoen had in Indonesië eigenlijk een week of 4 geleden al moeten aanbreken. Vanwege El Niño bleef de regen uit. Nu heeft het afgelopen dinsdag eindelijk weer fiks geregend en dat is een enorm verschil voor de luchtkwaliteit. De regen wast de lucht schoon en het fijnstof valt met de regendruppels mee op de grond. Het brengt verlichting, ook wat de bosbranden betreft. Toch moet er nog veel meer regen vallen, wil het gevaar wijken. Helaas gaat door El Niño het komende regenseizoen waarschijnlijk een stuk minder nat verlopen.

Kurkdroge bloemenwoestijn
Het omgekeerde is gaande in Zuid-Amerika. El Niño brengt daar juist regen op plaatsen die kurkdroog zijn. De effecten zijn daar dan ook een stuk idyllischer te noemen! De droogste plaats op aarde bevindt zich in Atacama, een woestijn in Chili. Er zijn plaatsen in de woestijn waar het 50 jaar kan duren om 10 millimeter regen bij elkaar te sprokkelen. Toch regent het er soms en dat heeft vooral te maken met El Niño. Wanneer het zeewater voor de kust van Peru en Ecuador een stuk warmer is, dan stijgt meer (vochtige) lucht op. Dat zorgt voor meer regen aan de westkust van Zuid-Amerika. Juist in El Niño-jaren kunnen de buien dan ook af en toe de woestijn van Atacama bereiken.

Geduld
Veel zaadjes liggen daar jarenlang in de woestijn te wachten. Ze worden door de wind verspreid en liggen in het kurkdroge zand, totdat het hun beurt is. En dat kan dus lang duren… Na de eerste regenval lijkt het wel alsof er een totale gedaanteverwisseling plaatsvindt. Een woestijn? Atacama kan ook een kleurrijke bloemenzee zijn. De video spreekt voor zich! 

Bron: MeteoGroup