Hogedrukweer, maar geen garantie voor zon

Het is een (lange) droge periode dankzij de invloed van een hogedrukgebied. Dit is echter geen garantie voor alleen maar zonneschijn.

Op de weerkaart van nu en de komende dagen prijkt een (krachtig) hogedrukgebied. Het ligt met zijn centrum boven het oosten van Europa, zijn uitloper reikt steeds tot ons land. Daardoor worden oceaanstoringen met regen op afstand gehouden en staat er weinig wind. Rustig en droog herfstweer kortom. Een garantie voor alleen maar zonneschijn is dit overigens niet.

Zuidelijke stroming
De zwakke tot matige wind komt voorlopig uit zuidelijke tot zuidoostelijke richting. Daarmee wordt lucht vanuit het Middellandse Zeegebied aangevoerd. Droge en ook warme lucht, al zijn middagtemperaturen van 20 graden te hoog gegrepen. Onderweg naar ons land koelt de lucht namelijk (iets) af. Het maximum komt zo tussen 13 en 17 graden uit, in het zuiden wordt het soms 18 graden. Verder zijn de nachten eerst vrij zacht. Van vorst op de normale waarnemingshoogte van 1,5 meter is geen sprake. Misschien dat het in de nacht naar zondag en ook in de nacht naar maandag lokaal wel tot vorst aan de grond komt. Tegen die tijd is de lucht in onze omgeving vochtiger, waardoor er opnieuw mist ontstaat. En mogelijk wordt dat mist op grote schaal én hardnekkig. Momenteel is dit echter nog vrij onzeker.

Geen zongarantie
In de periode oktober tot en met januari is de kans op mist het grootst. Zeker bij situaties met hoge luchtdruk, zoals de komende tijd, ontstaat in de nachtelijke uren door de sterke uitstraling makkelijk mist. Bovendien is bij hogedrukgebieden vaak een zogeheten inversie aanwezig; een laag in de atmosfeer waar de temperatuur toeneemt met de hoogte. De inversie maakt uitwisseling tussen de luchtlagen eronder en erboven (droge lucht) vrijwel onmogelijk. Het weer speelt zich onder die omstandigheden af in de onderste paar honderd meter van de dampkring. Deze laag wordt door verdamping, verkeer, verwarming van huizen en gebouwen en industriële processen steeds vochtiger en vuiler; soms vormt zich zogeheten smog. Vooral in de wintermaanden spelen inversies bij het optreden van mist een belangrijke rol. 

In het zomerseizoen treden in hogedruksituaties geregeld lokale mistbanken op, die plaatselijk erg dicht kunnen zijn. Na zonsopkomst verdwijnen ze snel. In het mistseizoen geeft de aanwezigheid van een hogedrukgebied vaak aanleiding tot mist die zich heel lang, soms de hele dag of zelfs dagenlang, kan handhaven. Dit komt ook aangezien de zon weinig tot geen kracht meer heeft. En vaak gaat mist over in hardnekkige laaghangende bewolking, soms dik genoeg voor (lichte) motregen. Plaatselijk kunnen enorme verschillen optreden. Bovendien verplaatst de wind vaak hele mistvelden over grote afstanden. Dit soort situaties wordt in het algemeen nog redelijk goed aangekondigd, maar ook kan een weersverwachting letterlijk en figuurlijk de mist ingaan....

Bron: MeteoGroup.