Patricia, sterkste orkaan ooit!

De zuidwestkust van Mexico maakt zich momenteel op voor de komst van de bijzonder zware orkaan Patricia.

Nog zo’n 290 kilometer voor de Mexicaanse zuidwestkust raast momenteel een unieke orkaan, Patricia. We mogen haar uniek noemen, want binnen 24 uur groeide zij uit van een tropische storm tot een major hurricane, ofwel een orkaan in de zwaarste categorie. Reeds diverse records heeft zij in zeer korte tijd gebroken. Het is zelfs de zwaarste orkaan ooit! Met windsnelheden van 324 kilometer per uur en windstoten tot 407 kilometer per uur stevent ze vandaag – vrijdag – af op de vrij toeristische zuidwestkust van Mexico.

Patricia ontwikkelde zich razendsnel in de periode van woensdagavond tot donderdagavond, met aanvankelijk windsnelheden rond 100 kilometer per uur en nog geen 24 uur later bijna 260 kilometer per uur. De kerndruk van Patricia daalde in datzelfde etmaal 70 hectoPascal, van 994 hPa naar 924 hPa. De Amerikaanse Air Force Hurricane Hunters zijn echter met een vliegtuig door het oog van Patricia gevlogen en hebben daar zelfs boven zee een luchtdruk van slechts 880 hPa gemeten! Daarmee heeft ze het oude record dat gold in het Pacifische bassin van 902 hPa gebroken, toen gezet door orkaan Linda in 1997. De gemiddelde maximale windsterkte over 1 minuut van Patricia komt tijdens die bijzonder lage luchtdruk uit op bijna 325 kilometer per uur.

Zwaarste en snelst ontwikkelende orkaan ooit in Pacifische bassin
Het lijkt bijna onmogelijk, maar in de loop van vandaag zal Patricia zelfs nog iets verder in kracht toenemen, naar verwachting tot 180 knopen, ofwel windsnelheden rond 330 km/uur, en vanaf vrijdagavond (bij ons zaterdagochtend) lijkt ze pas iets aan kracht in te leveren.  Dat is echter net het moment dat ze de kust van Mexico zal bereiken, waarschijnlijk dus nog al een categorie 5 orkaan. De ‘categorie 5’ is de zwaarst mogelijke orkaan op de schaal van Saffir Simpson. Bij windsnelheden boven 249 kilometer per uur krijgt een orkaan deze benaming. Patricia zat daar met ruim 320 kilometer per uur dus ruim boven en zij is vooralsnog dan ook de zwaarste orkaan ooit in het Pacifische bassin. Tevens gaat ze de boeken in als de snelst ontwikkelende orkaan ooit.

Landfall
Naar verwachting arriveert het oog van Patricia zaterdagochtend vroeg (onze tijd) op de kust iets ten zuiden van de bekende badplaats Puerto Vallarta. Vandaag al kampte deze regio met veel wind en regen, maar het hoogtepunt moet dus nog komen. Er is dan ook een grote evacuatie aan de gang in die omgeving, niet alleen in verband met de verwoestende wind, maar ook de grote neerslaghoeveelheden die verwacht worden in die omgeving. De staten Jalisco, Colima, Michoacan en Guerrero kunnen rekenen op 150 tot 300 millimeter regen, lokaal 500 millimeter, wat vrijwel garant staat voor overstromingen en modderstromen.

Zeespiegelstijging
Vanwege de zeer lage luchtdruk in en rond het oog van Patricia stijgt de zeespiegel sowieso al significant, mogelijk met enkele meters. Het water onder de orkaan wordt als het ware vacuüm gezogen door de extreem lage luchtdruk en komt daardoor omhoog. Daar komen nog golven bovenop, gecreëerd door de orkaanwinden, die kunnen uitgroeien tot 10 à 12 meter. De gevolgen van deze watermassa kunnen catastrofaal uitpakken voor de kustregio’s.

Richting Texas
Eenmaal boven land zal Patricia snel afzwakken, waarna het aanwezige vocht en de energie wordt opgepikt door een systeem dat zich dit weekend boven het zuiden van de Verenigde Staten gaat ontwikkelen. Dit zou ook daar (vooral in Texas) weer kunnen resulteren in zware regenval en overstromingen.

Bronnen: NOAA, Air Force Hurricane Hunters, MeteoGroup.