Dujuan en Joaquin

Maandag trok tyfoon Dujuan over Taiwan en aan de andere kant van de wereld koerst tropische storm Joaquin wellicht richting New York.

Al meerdere keren dit jaar lagen Taiwan en de zuidoostkust van China op de route van soms zeer krachtige tyfoons. Begin augustus trok supertyfoon Soudelor met veel wind en neerslag over het eiland en nog geen week later trok tyfoon Goni vrijwel hetzelfde pad, met toen windsnelheden rond 210 kilometer per uur en windstoten tot zelfs 260 kilometer per uur. Gisterochtend, maandag 28 september, maakte tyfoon Dujuan landfall op Taiwan, met windstoten tot rond 245 km/uur, en vanochtend – dinsdag – arriveerde hij in China. Aan de andere kant van de wereld maakt nu ook New York zich op voor de mogelijke komst van (nu nog) tropische storm Joaquin.

Dujuan trok de afgelopen dagen vanaf de Stille Oceaan richting Taiwan en werd op zijn weg steeds krachtiger. Net voordat de tyfoon voor de kust van Taiwan arriveerde, bereikte hij zelfs de hoogste categorie op de schaal van Saffir-Simpson, categorie 5. Daarmee werd het officieel een supertyfoon. Eenmaal boven land verloor de tyfoon snel aan kracht, maar alsnog werd er veel schade aangericht en zijn er ook nu enkele doden te betreuren. Vooral in het noordoosten van Taiwan kwam het tot windstoten rond 245 kilometer per uur en op het zuidelijke Japanse eiland Yonagunijima werd volgens de Japanse weerdienst zelfs een recordhoge windstoot gemeten van 290 kilometer per uur.

Grote neerslagsommen
De tyfoon ging niet alleen gepaard met veel wind, maar ook zeer grote neerslaghoeveelheden. Op diverse bergweerstations in Taiwan kwam het tot neerslagsommen tussen 600 en 900 millimeter en ook delen van China kunnen vandaag en morgen nog rekenen op zeer veel regen. Regionaal maakt men zich daar dan ook op voor overstromingen en modderstromen. Volgens de laatste berekeningen zal Dujuan in de loop van de dag steeds verder in kracht afnemen, waarna de restanten opgenomen zullen worden in een reguliere depressie die de komende dagen richting Japan trekt.

Joaquin
Boven de Atlantische oceaan zijn momenteel ook diverse systemen actief en de meest opvallende op dit moment is tropische storm Joaquin. Met windsnelheden rond 65 kilometer per uur ligt Joaquin nu nog ruim ten oosten van Florida en de Bahamas. De west- tot zuidwestelijke koers houdt voorlopig nog stand, maar wat er op de langere termijn met Joaquin gaat gebeuren is nog hoogst onzeker. De diverse weermodellen zijn het er nog niet allemaal over eens.

Het Amerikaanse weermodel GFS/NCEP laat het geheel na 3 tot 4 dagen helemaal verdwijnen, terwijl het Europese weermodel ECMWF en het Engelse UKMO hem uiteindelijk noordwaarts laten trekken, nog iets in kracht toenemend. Als deze laatste berekeningen zouden kloppen, dan kan de omgeving van New York zich opmaken voor veel wind en regen in het komende weekend. 

Convectie
Joaquin is op de satellietbeelden van de NASA al wel goed te zien, in de vorm van een klein ‘oogje’ met vooral ten zuidoosten daarvan al flink wat convectie. De west- en noordkant van het oog zijn nog relatief rustig, al zal ook daar de convectie de komende dagen wat meer op gang gaan komen. Deze buien leveren de energie voor het sterker worden van de storm. Omdat er nu nog niet zoveel zijn, is Joaquin nu nog geen orkaan, maar dat zou de komende dagen alsnog kunnen gebeuren.