Kunnen we komende nacht de maansverduistering zien?

Alles over wolken, mist en temperaturen voor komende nacht waarin een totale maansverduistering te zien zal zijn.

Eerste graadje vorst aan de grond en mogelijke wolkenvelden voor de maansverduistering
Enschede afgelopen nacht voor het eerst in de min. Afgelopen nacht heeft het in Twente aan de grond 0,1 graad gevroren. Dat is voor het eerst in het herfstseizoen.  Komende nacht kan dat, in dezelfde luchtsoort, onder heldere hemel bij weinig wind opnieuw gebeuren. Echter, het zal niet overal helder zijn. Vooral het noorden van het land is met een noordelijke wind gevoelig voor wolkenvelden….Als je komende nacht naar de maansverduistering wil kijken, en dat is toch echt de moeite waard, moet het helder zijn!

Het scenario

Afgelopen vrijdag schreven we al over de aanstaande maansverduistering. Een totale verduistering, groter lijkend dan normaal en ook nog eens mooi rood van kleur. Lees: http://goo.gl/dgxnS6.  De maansverduistering begint om 12 minuten over twee. Dan is het begin van de eclips te zien.  De bijschaduw trekt van noordwest naar zuidoost over de maan. Omdat de zon dan nog niet helemaal achter de aarde is, valt er nog steeds een beetje licht op de maan. In de bijschaduw zie je de maan vanuit het noordwesten steeds donker worden. Om 7 minuten over drie ligt de maan helemaal in de bijschaduw en is nog steeds te zien. Op het moment dat de aarde helemaal achter de aarde verdwijnt, wordt de schaduw vanuit het noordwesten nog donkerder. Om 5 minuten voor vier is een groot deel van de maan bedekt met de schaduw van de aarde. Omdat een deel van het zonlicht langs de aarde door de dampkring wordt afgebogen en toch nog op de maan valt, krijgt de maan een prachtig rode gloed. De eclips is totaal om 11 minuten over vier. Dan bevind de hele maan zich in de schaduw van de aarde. Er is een prachtig ronde, rode maan te zien die ook nog eens iets groter lijkt dan normaal. Want toevallig staat de maan deze nacht dichterbij de aarde. De totale verduistering duurt tot 5.23 uur.  De zon komt dan weer achter de aarde vandaan.  Aan de westkant van de maan wordt het lichter doordat de maan weer van de schaduw in de bijschaduw komt. Om 3 minuten voor half zeven verlaat ook de bijschaduw de maan. Om 22 minuten over zeven is de verduistering geheel voorbij en is de maan weer gewoon geel.

Het weer

Als je dit bijzondere fenomeen wil bekijken, moet wel de wekker zetten en het moet natuurlijk helder zijn. Met een hogedrukgebied in de buurt, zou je denken dat het overal helder zal zijn. Echter het hoog ligt zo dat de wind aan de grond een noordcomponent heeft.  Dat betekent dat er met lucht vanaf zee vocht in de onderste laag van de atmosfeer komt en er tijdens het afkoelingsproces net zoals afgelopen nacht mist kan ontstaan. Het zullen net zoals afgelopen nacht geen grote mistgebieden worden, waarschijnlijk worden er lokaal mistbanken gevormd. De mist kan overigens net zoals afgelopen nacht behoorlijk dicht worden.   Een lokale mistbank is waarschijnlijk geen probleem, maar misschien wel de wolkenvelden die op 1 km hoogte vanaf de Noordzee en de Duitse Bocht worden aangevoerd.  Vandaag zagen we al een paar wolkenvelden het noorden van het land binnenkomen, dat proces gaat vanavond en vannacht ook door.  Waar de wolkenvelden precies liggen op het moment suprême, is niet precies te zeggen. De weermodellen vertonen op dit moment behoorlijk verschillen. Het ECMWF van 00 uur berekent op de Wadden, in Friesland, Groningen, in de Kop van Noord-Holland en boven het IJsselmeer bewolking en mist.  Het wolkendek zal overigens niet geheel gesloten zijn. Het van het ECMWF afgeleide KNMI (Hirlam) model berekent voor 5 uur lokale tijd ook in het midden van het land wolken en voorziet alleen in Zeeland en Limburg een wolkeloze hemel. Bovendien berekent dit model in het noorden van het land een gesloten wolkenpakket waaruit mogelijk een spatje motregen zou kunnen vallen. Het fine mesh model WRF  is wat positiever, berekent alleen boven de Wadden een plak gesloten wolken met mogelijk een drup motregen en verder nog een paar losse wolkenvelden in het noorden en midden van het land. Het UKMO model is daarentegen erg negatief en laat heel Nederland onder de wolken verdwijnen. In dit geval zouden we naar de Ardennen of Frankrijk moeten afreizen om de maansverduistering te zien. Op grond van ervaring weten we dat het UKMO model in deze weersituaties vaak negatief is en dat de andere drie modellen er vaak beter op zitten. Waarschijnlijk is de maansverduistering op veel plaatsen in het zuiden goed te zien, maar zullen mensen in het noorden van land plan B moeten hebben (indien bewolkt, pak dan de auto en rij naar een helder gebied). Beetje lastig als je op een van de Waddeneilanden woont….

Bron; MeteoGroup, www.timeanddate.com/eclips/in/netherland/ansterdam