Terugblik op stevige onweersbuien

Stevige regen- en onweersbuien veroorzaakten gisteravond en vannacht veel overlast. Wat gebeurde er precies?

Noodweer was het gisteravond en vannacht in delen van ons land. Het noorden en noordwesten was vanochtend pas aan de beurt, maar toen waren de buien al een stuk minder heftig. Dit extreme weer veroorzaakte op diverse plaatsen flinke problemen. Hoe kon dit gebeuren? En wordt het vanavond en vannacht opnieuw zo heftig?

Een lagedrukgebied dat vanaf het Kanaal richting de Noordzee trok, stond aan de basis van alle ellende. Ons land lag in de zogenaamde warme sector, het gebied tussen het koufront en het warmtefront in. De lucht in deze sector was naast warm en vochtig, ook onstabiel. Hierdoor konden er stevige regen- en onweersbuien ontstaan. Dit proces werd nog eens versterkt door de aanwezigheid van een zogenaamde vore, een soort storing die je kan vergelijken met een trog ofwel een uitloper van een lagedrukgebied.

De eerste buien ontstonden gisteravond rond de klok van half negen boven West-België, Zeeland, West-Brabant en het zuiden van Zuid-Holland. In rap tempo groeiden deze uit tot stevige regen- en onweersbuien die zich in een lijnvorm uitstrekten van de Belgische kust naar de Betuwe. In de uren erna groeiden de buien langzaam verder uit en trokken ze gestaag noordwaarts om vandaag aan het begin van de middag pas het noorden van het land te verlaten. Sommige buien vertoonden overigens het kenmerken van supercells. Dit zijn zware onweersbuien die soms zelf een tornado kunnen produceren en ontstaan omdat de wind aan de grond een andere richting en snelheid heeft dan de wind op enige hoogte in de atmosfeer.

Wind viel mee, onweer niet
Wat de wind betreft viel het rondom de buien eigenlijk wel mee. Op de meeste plaatsen werd niet meer dan 30 tot 55 kilometer per uur geregistreerd. Maar in Zeeland was het een stuk heftiger, hier registreerden KNMI-weerstations windstoten van 50 tot 90 kilometer per uur. Het weerstation van Stavenisse kreeg de meeste wind te voorduren. Hier werd een windstoot van 123 kilometer per uur gemeten.

Met de wind viel het op de meeste plaatsen dus wel mee, maar dat was wat het onweer betreft zeker niet het geval. In totaal bliksemde het enkele tienduizenden keren boven ons land. Van die bliksems bereikte 80 procent te grond, de overige 20 procent deed zich tussen wolken onderling voor. Het meest actieve onweer deed zich voor in een strook van Zeeland via de grote rivieren naar de Achterhoek en Twente.

Hevige regenval
Dat het tot wateroverlast kwam, is niet gek. Vooral in het Rivierengebied viel in een paar uur tijd namelijk net zoveel regen als normaal in een hele maand. Van de officiële KNMI-stations registreerde Herwijnen de meeste regenval. Hier kwam 67 millimeter hemelwater naar beneden.

Bij MeteoGroup maken wij echter ook dankbaar gebruik van waarnemingen van hetweeractueel.nl. Via deze website geven weeramateurs metingen van hun eigen weerstation door. Bij deze weerstations gaat Zaltbommel aan kop. Hier viel tot middernacht al 71 millimeter en na middernacht kwam hier nog 13 millimeter bij, wat het totaal op maar liefst 84 millimeter brengt.

Deze namiddag, avond en nacht worden wederom regen- en onweersbuien verwacht. Opnieuw kunnen dat zware jongens zijn. U kunt de actualiteit blijven volgen via onze website www.weer.nl en via ons Twitter-account @MeteoGroupWeer.

Bron: MeteoGroup.