Nat afscheid weerkundige zomer

In de nacht naar maandag en maandag overdag trekken diverse (onweers)buien over het land, waarna de temperaturen voelbaar teruglopen.

De weerkundige zomer van 2015 neemt afscheid met stevige buien. Regionaal valt in korte tijd veel neerslag en kan het flink onweren. In de nacht naar dinsdag trekken de zwaarste buien weg en komen we in vrij koele lucht terecht. Overigens begint de astronomische herfst pas op 23 september om 10.20 uur.

Na een broeierige, warme zondag met in het zuidoosten rond 30 graden volgen in de avond de eerste regen- en onweersbuien. De storing die de buien veroorzaakt, trekt vervolgens in de nacht naar maandag en maandagochtend langzaam oostwaarts over vooral de noordelijke helft van ons land.

Gedurende de middag passeert een tweede lijn met stevige regen- en onweersbuien, waarbij het ook in de zuidelijke helft van het land kletsnat wordt. Er kan op sommige plekken in korte tijd rond 20 millimeter regen vallen (ofwel 20 liter water per vierkante meter). 

Grote temperatuurverschillen
De temperaturen lopen vrij sterk uiteen: voor de storing uit wordt het maandag in het zuidoosten nog 31 graden, met af en toe zonneschijn. Tegelijkertijd wordt het aan de kust slechts een graad of 23. 

Koel begin meteorologische herfst
Dinsdag, op de eerste dag van de meteorologische herfst, zitten we vervolgens aan de koele kant van het front met nog enkele (lichte) buien. Ook breekt dan de zon af en toe door. Middagtemperaturen vallen dan terug naar 17 tot 20 graden. Het ziet er naar uit dat het de rest van de week iets te koel blijft voor de eerste septemberdagen met zon, wolken en soms een bui. Er staat een frisse westnoordwestenwind. Kortom, vanaf dinsdag is de warmte voorlopig voorbij.

Bron: MeteoGroup