Erika op weg naar Florida

Tropische storm Erika ligt op koers voor Florida met naast veel wind vooral ook heel veel regen.

Afgelopen donderdag raasde Erika nog over het Caribische eiland Dominica en veroorzaakte overstromingen en aardverschuivingen. Volgens lokale media kwamen zeven mensen om het leven. In twee dagen tijd viel er maarliefst 38 centimeter regen op het eiland, waar zo'n 72.000 mensen wonen. Straten veranderden in kolkende rivieren en de luchthaven moest worden gesloten. Erika trekt inmiddels in westelijke tot noordwestelijke richting verder, met reisbestemming Florida, en volgens de laatste inzichten wordt het geen orkaan meer.

Nu Cuba...
Rondom het centrum van de tropische storm werd afgelopen nacht onze tijd, op zee, gemiddeld windkracht 8 op de schaal van Beaufort gemeten: 74 kilometer per uur, met daarbij zware windstoten tot 93 kilometer per uur. Momenteel trekt Erika over het binnenland van Cuba en neemt daardoor wat de wind betreft iets af, omdat zij het warme zeewater heeft verlaten. Erika 'degradeert' dan, zoals dat zo mooi heet, tot tropische depressie en de meteorologen van het National Hurricane Center (NHC) gaan er nu zelfs van uit dat er uiteindelijk nog minder van Erika overblijft. Maar rustig wordt het daardoor beslist niet...Het blijft hard waaien en ook flink regenen. Op sommige plekken valt in 24 uur tijd 50 tot 90 millimeter regenwater, misschien plaatselijk nog wel wat meer. Vooral delen van het Caribische eiland Hispaniola en oostelijk Cuba krijgen er van langs. Overstromingen en modderstromen zijn er goed mogelijk, aldus de meteorologen van het NHC.

Komende nacht onze tijd zal de maximale gemiddelde windsnelheid rondom Erika 30 knopen, 7 Beaufort, zijn. Eenmaal boven de Golf van Mexico aangekomen begint de wind vervolgens weer iets toe te nemen. Tot orkaankracht komt Erika niet, dat was overigens gisteren nog wel (overtuigend) de verwachting.

Maandag in Florida
De huidige prognoses laten Erika naar het zuiden van Florida trekken. Dit gebeurt maandag. De nodige voorzorgsmaatregelen zijn al genomen. Gouverneur Scott van Florida heeft inmiddels de noodtoestand voor de hele staat uitgeroepen. Bewoners van kustgebieden werd eerder al aangeraden voor drie dagen voedsel in huis te halen. En waarschijnlijk blijven maandag de scholen gesloten...

Orkanen Jimena, Ignacio en Kilo
Naast Erika zijn er nog drie andere tropische weersystemen op de wereld actief en deze hebben wel de orkaanstatus mede omdat ze zich op open (warme) zee, de Grote Oceaan, bevinden. Wervelstorm Ignacio is momenteel een orkaan van de tweede categorie met windsnelheden rondom het oog van 156 km/u. Kilo is een categorie 1 orkaan en heeft een maximale gemiddelde wind van 118 km/u. Jimena tenslotte is een stuk krachtiger: een categorie 4 orkaan met windsnelheden van 226 km/u. Voorlopig worden door alledrie (nog) geen bewoonde gebieden aangedaan. Volg ze op www.meteoearth.com 

In eigen land nog even zomers, ook onweer
In het laatste weekend van de meteorologische zomer is het in eigen land volop zomerweer. Deze zaterdag is er flink wat ruimte voor de zon, al trekken er vooral over het noordwesten ook enkele wolkenvelden. Het blijft tot in de avond overal droog. Verder staat er weinig wind en is het warm, de maximumtemperaturen lopen uiteen van 20 graden op de Waddeneilanden tot 26 graden in Zuid-Limburg. 

Later vanavond en vooral komende nacht zijn een paar regen- en onweersbuien mogelijk, maar de exacte positie van deze buien is momenteel onzeker. Waarschijnlijk heeft het zuidoosten de beste papieren voor droog weer en trekken de meeste buien over het noordwesten van het land. Morgen (zondag) bereikt tijdelijk warmere lucht onze omgeving, afkomstig vanuit Frankrijk. De (enkele) buien met onweer trekken in de ochtend geleidelijk noordwaarts weg, in de middag breekt dan in het hele land de zon goed door en wordt het tussen 20 graden in het Waddengebied en 30 of 31 graden in Zuidoost-Brabant en Limburg. Daar dus tropische middagtemperaturen op de valreep van de weerkundige zomer van 2015 die maandag zijn laatste dag beleeft. Op het 'landelijk hoofdweerstation' De Bilt wordt morgen overigens 27 graden verwacht. En dan, in de nacht naar maandag, lijkt het op grote schaal tot stevige buien met onweer te komen. Deze gaan aan wat minder warme lucht vooraf. Maar de koelste lucht trekt pas dinsdag ons land binnen, op de eerste dag van de weerkundige herfst, en dan wordt het niet warmer meer dan een graad of 19.

Bronnen: National Hurricane Center, NOS, CNN, MeteoGroup.