Nieuwe buien op komst, opnieuw heftig?

De warme lucht is even terug in Nederland, maar koeler weer is onderweg. Komen er opnieuw supercells?

Was het afgelopen maandag al een bijzondere dag op weergebied, met diverse supercells in Nederland en in de buurt van Wieringerwerf zelfs een tornado, de afgelopen nacht is de toen verdrongen warme lucht teruggekeerd en vanmiddag en vanavond is er opnieuw kans op (pittige) regen- en onweersbuien. Mogelijk komen er net als maandag supercells.

Het weer staat vandaag onder invloed van een lagedrukgebied in de buurt van Schotland. Er vooruit waait bij ons een sterke zuidelijke wind die steeds warmere lucht aanvoert. Op veel plaatsen in het binnenland kan het uiteindelijk tussen 25 en 27 graden worden, het noordwesten doet het met 22 tot 24 graden. Daarbij wisselen wolken en de zon elkaar af, met de meeste wolken in Noord-Holland en Friesland en de meeste zon in Overijssel, Gelderland, Brabant en Limburg.

Nieuwe onweersbuien
Lang duurt de warmte niet, want vanuit het westen komt een koufront dichterbij, dat vanochtend op de radar- en satellietbeelden al mooi boven onder meer de Britse eilanden zichtbaar was. Het trekt langzaam in onze richtingen en de gevolgen ervan worden in het westen van het land waarschijnlijk al in de tweede helft van de middag merkbaar. Wat dan precies gaat gebeuren, is nog even de vraag. Het kan goed zijn dat voor de passage van het koufront uit al onweersbuien ontstaan, die mogelijk de activiteit van de buien die zich nu nog op het front bevinden, overnemen. Gebeurt dat inderdaad, dan is de atmosfeer ook vandaag wellicht in staat om supercells te creëren.

Voorwaarden voor supercells
Om supercells te krijgen, buien die om hun eigen as draaien, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo moet de lucht onstabiel van opbouw zijn, wat wil zeggen dat een luchtstroom omhoog, vanaf het moment dat hij eenmaal in gang is gezet, ook ongeremd verder kan stijgen. Aan die voorwaarde wordt vandaag in voldoende mate voldaan, al is dit niet helemaal een abc’tje. Verder is er, om de draaiing van de buienwolk in gang te kunnen zetten, windschering nodig. Dit wil zeggen dat de wind, als je vanaf het aardoppervlak omhoog gaat, met de hoogte draait en tegelijkertijd duidelijk sterker wordt. Richtings- en snelheidsschering worden die dingen genoemd.  Een luchtstroom die onder dergelijke omstandigheden opstijgt, gaat bijna als vanzelf draaien. Probeer je die situatie maar eens in beelden voor te stellen. Dan is dit wel te begrijpen.

Vandaag vooral snelheidsschering
Anders dan maandag, is de richtingtsschering vandaag niet echt spectaculair. De wind draait wel iets met de hoogte, maar niet zoveel als toen. Maandag gingen we van een zuidoostelijke wind aan de grond naar een zuidwestelijke wind op enige hoogte, vanmiddag zien we een draaiing van zuid tot zuidwest aan de grond naar zuidwest op hoogte. Belangrijker is de snelheidsschering. Terwijl het aan de grond al behoorlijk waait, is de zuidwestelijke wind op hoogte vandaag nog een stuk sterker. Op een hoogte van ruim 5 kilometer staat op sommige plaatsen zo’n 80 kilometer per uur meer dan aan het aardoppervlak. Zo’n snelheidsverschil kan een draaiing in de luchtstroom omhoog, als die er eenmaal is, behoorlijk aanwakkeren. En dan is de vorming van een supercell toch mogelijk.

Zoals gezegd zijn de westelijke provincies later vanmiddag de eerste die met de buien te maken krijgen, begin van de avond staat het midden op het programma en in de tweede helft van de avond komt het oosten aan bod. Alles bij elkaar lijken de buien daar wel iets minder zwaar te zijn, maar er kunnen nog steeds stevige exemplaren tussen zitten, met daarbij dus kans op hagel, veel regen in korte tijd en (zware) windstoten. Hoewel ook bij supercells in Nederland windhozen meestal uitblijven, is er een kleine kans dat zo’n hoosachtig verschijnsel er vandaag toch van komt.

Morgen koeler
Later de komende nacht verdwijnen de buien langzaam uit het beeld. Tegelijkertijd passeert het koufront, dat door de buien eraan vooraf mogelijk dus weinig activiteit meer vertoont. Morgen overdag is het in eerste instantie droog, maar bewolkt. Later kan verspreid een kleine bui vallen. Tegelijkertijd blijft het front, ook al ligt het net ten oosten van Nederland, wel in de buurt. Een nieuwe storing die er van zuid naar noord doorheen trekt, is er de oorzaak van dat het aan het einde van de ochtend in Limburg begint te regenen. Later op de dag breidt die regen zich verder over vooral de zuidoostelijke helft van het land uit en daar kan dan behoorlijk veel vallen. Verder naar het westen en noorden blijft het bij een enkele bui en zijn de neerslaghoeveelheden geringer. Daarbij is het met temperaturen van 17 of 18 graden een stuk koeler dan vandaag.

Weekend warm
Vrijdag en zaterdag, als opnieuw een klein hogedrukgebied passeert, ziet het er beter uit met geregeld zon en temperaturen die vooral zaterdag alweer in de buurt van 25 graden uitkomen. Zondag zou het in het zuidoosten met een beetje geluk zelfs 30 of 31 graden kunnen worden, maar omdat volgende storingen opnieuw in de buurt komen, beginnen we wat eventuele regen- en onweersbuien betreft van voren af aan. En ook dan zijn in potentie zware buien mogelijk.

Bron: MeteoGroup.