Wisselvallige laatste week augustus

Een stevige straalstroom en een zwabberend polair front veroorzaken de komende dagen lokaal veel regen en wind.

Regio Zuid heeft nog een weekje vakantie. Vakantiegangers in eigen land hebben pech. De laatste week van augustus en tevens de laatste week van de meteorologische zomer verloopt echter wisselvallig. Vooral langs de kust vallen buien en waait het soms flink. Ook op de Britse eilanden en het noordwesten van Frankrijk is het nat en winderig. Het zonnige weer in Scandinavië is voorbij, ook hier lijkt de herfst begonnen. Afgezien van een paar flinke onweersbuien in het Alpengebied is het in het midden, zuiden en oosten van Europa nog steeds zonnig en warm. In het zuiden van Spanje, blijft het heet met later deze week opnieuw temperaturen rond 38 graden.

Veel regen in Frankrijk

Zondagavond en maandagnacht trok een eerste regenfront over ons land. In Gilze-Rijen in Brabant viel 26 mm regen. Overigens viel er in Frankrijk veel meer regen, op sommige plaatsen viel gisteren meer dan 200 mm en werden diverse neerslagrecords gebroken.

Straalstroom

Rondom een diepe depressie tussen IJsland en Schotland ontwikkelt zich op grote hoogte in de atmosfeer een krachtige zuidwestelijke stroming (straalstroom). Deze stroming fungeert als transportband voor diverse depressies en de daaraan gekoppelde frontensystemen. Woensdag tot en met vrijdag zien we in de straalstroom boven ons land een front dat de scheiding vormt tussen de warme lucht boven het Europese continent en koelere lucht op de Oceaan. Het zogenaamde polaire front zwabbert een paar dagen over ons land met regionaal veel neerslag. Zoals het er nu naar uit ziet , krijgt vooral de west- en noordwestkust met veel regen te maken. Op Schouwen-Duiveland en in het Westland wordt door het ECWMF voor de komende 5 dagen 70 tot 80 mm berekend. Op Texel wordt zelfs 85 mm berekend. Het zuidoosten komt er droger van af en warmer. In het zuiden van Limburg wordt slechts 5 mm berekend. Woensdag kan het in de warme lucht in Limburg en Brabant toch weer even zomers warm worden. Dat is dan ook waarschijnlijk de laatste zomerse dag in ons land in deze meteorologische zomer.

Actieve depressie

Vanmiddag en vanavond wordt het weerbeeld bepaald door een actieve depressie boven het Kanaal. Deze trekt de komende 24 uur opvullend langs westkust naar de Noordzee. Rondom de depressie bevindt zich een zeer onstabiele luchtmassa waarin met name boven het westen van Frankrijk en in Engeland talrijke regen- en onweersbuien vallen. Ook in ons land vallen enkele buien op een koufront dat vanmiddag van zuidwest naar noordoost over ons land trekt. Volgens de modellen vallen de meeste buien op zee en in de westelijke kustprovincies. Buien kunnen gepaard gaan met onweer, hagel en fikse windstoten tot 75 km per uur. Landinwaarts valt een enkele stevige bui.

Stevige nachtelijke wind

De meeste buien ontstaan achter het koufront in de avond en nacht. Ook dat kunnen forse buien zijn met onweer, hagel en winstoten. Aan de achterkant van het lagedrukgebied bevindt zich een flink windveld. In de loop van vanavond en vannacht draait de wind naar zuidwest tot west en neemt langs de kust komende nacht toe tot krachtig of hard, windkracht 6 of 7. Ook boven land trekt de wind komende nacht flink aan, tot matig of vrij krachtig, kracht 4 of 5. De temperatuur daalt naar 15 graden.

Rug van hogedruk

Morgen verlaten de buien via het noordoosten ons land. Daarna is het op veel plaatsen tot de avond droog. Tussen twee storingen in passeert een rug van hogedruk. Wolken zullen overheersen, af en toe laat de zon zich zien. Er waait een stevige westen- tot zuidwestenwind, matig tot krachtig. In de loop van de middag neemt de wind geleidelijk af. Het wordt 20 graden. Morgenavond veroorzaakt een volgend front vanuit het zuidwesten regen. 

Zwabberend front

Het weer op woensdag, donderdag en vrijdag wordt bepaald door een langgerekt (polair) front dat tijdens deze dagen heen en weer zwabbert over ons land met bewolking en af en toe regen. Modellen hebben moeite met de precieze ligging van het front op deze dagen. Daarom kunnen we voor deze periode ook geen gedetailleerde verwachting maken wat betreft regen en zonneschijn. Het ziet er wel naar uit dat we ons woensdag aan de warme kant van het front bevinden en kan het kwik in het oosten en zuidoosten oplopen naar 25 of 26 graden. Na de onzekerheid over de positie van het polaire front op woensdag, donderdag en vrijdag, is het ook in het laatste weekeinde van de meteorologische zomer niet duidelijk hoe het verder gaat met het weer. Mogelijk zorgt een uitloper van een hogedrukgebied op de Oceaan voor een weersverbetering met afnemende neerslagkansen en wat meer zon.

Bron: MeteoGroup