Watersport en weer, onlosmakelijk verbonden

Vanmiddag neemt SAIL afscheid met stevige oostenwinden. Van 1 tot en 6 september vind de HISWA te water in Amsterdam plaats. Watersport en weer zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder je te laten informeren over weer, wind en golven, is het niet verstandig het water op te gaan.

 

Afgelopen dagen genoten duizenden mensen van SAIL. Vanmiddag kun je Tall Ships uitzwaaien tijdens de SAIL Thank You Parade. Rond 15.30 uur begint het ontmeren van de schepen. Vervolgens begint de parade rond 16.30 uur en zullen de boten in optocht richting IJmuiden varen, waar ze, bijna allemaal, rond 19.00 uur door de sluizen zullen gaan. Vooral de wat kleinere zeilboten zullen rekening moeten houden met een stevige aflandige wind. De oostenwind neemt in de loop van de middag op de vaarwegen naar IJmuiden toe tot vrij krachtig of krachtig, kracht 5 of 6. Vooral op open zee waait het flink. Zeilers zullen niet alleen de wind en de golven in de gaten moeten houden. Ook het weer. Een gebied met stevige regen- en onweersbuien nadert het zuiden van het land. Zoals het er nu naar uit ziet, zullen de buien rond 17 uur Zeeland, Brabant en Limburg binnentrekken. Modellen berekenen dat de buien op dat tijdstip in de zuidelijke provincies lokaal veel regen kunnen loslaten (meer dan 20 millimeter). Onweer en hagel zijn mogelijk. Zware windstoten worden niet verwacht, wel zal de zuidoostenwind vlagerig van karakter zijn tijdens de passage van de buien. De verwachting is dat de buien in de loop van de avond en nacht, deactiverend noordwaarts trekken. In Amsterdam worden de buien pas in de tweede helft van vanavond verwacht en dus na afloop van de Parade.

HISWA te water 2015
Volgende week staat een volgend watersportevenement gepland. Van 1 tot en met 6 september vind de HISWA te water 2015 in de jachthaven Amsterdam Marina plaats. De HISWA te water is vooral bestemd voor diegenen die op zoek zijn naar een nieuw boot. Op de beurs is de grootste collectie Nederlandse jachten en een breed aanbod van internationale merken te zien en wordt u op de hoogte gehouden van de zijn de laatste ontwikkelingen in techniek en design in de jachtbouw.

Naast de honderden boten die liggen afgemeerd in Amsterdam Marina biedt de HISWA te water 2015 een programma boordevol watersportactiviteiten voor jong en oud. Er zijn talloze demonstraties, maar u kunt zelf ook het water om een proefvaart te maken, een manoeuvreerclinic te volgen in een zeil- of motorboot, een rondje te maken op een waterfiets of deelnemen aan een mini-praktijkdag van Veilig varen doe je Samen. Bent u wat meer avontuurlijk ingesteld? Dan kunt u kiezen uit hoverboarden, flyboarden of jetpacken, de nieuwste watersportrage in Nederland. Ook op het droge is van alles te doen. Zo zijn er presentaties over de wereld van het weer en kunt u kennismaken met bijzondere booteigenaren en hun bootavonturen opsnuiven. Ook kunt u de Waterscooter van de KNRM eens in alle rust van dichtbij bekijken.

Voor de jonge bezoekers is er een uitgebreid programma met onder meer gratis zeillessen in een Optimist bij Delta Lloyds Optimist On Tour, suppen, kanovaren, roeien en in het weekend kan er door jong en oud ook in Lasers gezeild worden. Vanzelfsprekend staat alles onder begeleiding van deskundige instructeurs. MeteoGroup verzorgt tijdens de HISWA een aantal workshops Weer op het Water.

Lagedrukgebied
Tijdens de workshops Weer op het Water wordt aandacht besteed aan het interpreteren van weerkaarten. Uit de weerkaarten kun je de windrichting en snelheid afleiden. De weerkaarten voor morgen zien er interessant uit. Na passage van het koufront met in de ochtend nog een laatste bui in het noorden moeten we de ontwikkeling van een kleine depressie in de gaten houden. Vandaag bevind deze zich boven de Golf van Biskaje. De depressie lijkt zich onder invloed van de stroming op grotere hoogte van de atmosfeer te ontwikkelen tot een actieve depressie, morgenmiddag boven het Kanaal. Rondom de depressie neemt de luchtdrukgradiënt toe. Watersporters weten dat als de luchtdrukgradiënt toeneemt, ook de wind toeneemt. Computermodellen berekenen 24 uur vooruit rondom de depressie stormachtige winden langs de Normandische kust. De modellen berekenen dat de depressie maandagmiddag en avond opvullend, langs de Belgische en Nederlandse kust naar de Noordzee trekt. Omdat de windsnelheden afhankelijk zijn van de precieze koers en luchtdruk en deze de komende 24 uur nog kunnen veranderen, zullen we de ontwikkeling van het lagedrukgebied op voer moeten blijven volgen. Watersporters weten dat het weer en de wind plotseling kunnen veranderen, ondanks dat het weerbericht op de wal er goed uit ziet. Vaak kun je aan de wolken zien dat er een weersverandering op komst is. In de workshop komt daarom ook een stuk wolkenherkenning aan bod. 

Meer informatie over de HISWA vind u op www.hiswatewater.nl

Bron
: MeteoGroup