Eerste orkaan van het seizoen schampt Nederlandse eilanden Saba en Sint Eustatius

Reden tot paniek is er echter niet!

Het orkaanseizoen voor de Atlantische Oceaan is officieel op 1 juni al gestart, maar de eerste orkaan heeft zich pas deze week ontwikkeld. Orkaan Danny koerst af op de Bovenwindse Eilanden. Waarschijnlijk schampt Danny op maandag de Nederlandse eilanden Saba en Sint Eustatius.

Afgelopen nacht is Danny, die qua oppervlakte een kleine storm is, geïntensiveerd en van de categorie ‘Tropische Storm’ gepromoveerd tot de status ‘Categorie 1 Orkaan’. Volgens het Nationale Hurricane Center van NOAA zijn er inmiddels windsnelheden van 140 kilometer per uur bereikt. De orkaan beweegt zich momenteel maar langzaam en lijkt de komende uren boven het warme zeewater nog iets verder te activeren.

Ontwikkeling orkaan
Komend weekend leidt de route richting de Bovenwindse Eilanden. Waarschijnlijk trekt Danny op maandag dan dwars over Saba en Sint Eustatius. Net ten noorden van de koers van het slechtweersysteem ligt Sint Maarten. Volgens de laatste verwachtingen is Danny tegen die tijd gelukkig alweer afgezwakt. Een orkaan is een heel preciar systeem, dat erg afhankelijk is van de wind op grotere hoogte.

De-activerend
Momenteel bevindt Danny zich in vrij rustig vaarwater, waardoor de orkaan ruimte krijgt om zich verder te ontwikkelen. Mocht de windsnelheid en windrichting veranderen met de hoogte, dan krijgt de storm het moeilijker. De hoogste toppen worden dan er vanaf geblazen en de intensiteit zakt in. Zodra Danny afkoerst op de Bovenwindse Eilanden, komt er hogerop in de atmosfeer meer wind te staan. Daardoor zal het systeem de-activeren. Afhankelijk van de precieze route, ziet hoogstwaarschijnlijk een deel van de eilanden een stormachtige dag tegemoet met een paar stevige buien. Zo lijkt Danny een relatief rustig orkaanseizoen in te luiden.

Goni en Atsani
Lang niet overal is het rustig. We schreven eerder al over Goni en Atsani. Het zijn twee orkanen die op dit moment rondwaren ten westen van Taiwan en Japan. Beide zijn het momenteel categorie 3 orkanen. Dit zijn indrukwekkende complexen, qua grootte verpletteren ze het aanzicht op Danny. Kijk maar eens op deze website, dan zie je een mooi vergelijkingsbeeld van kleine Danny die met gemak alleen al in het oog van de supertyphoon Atsani past. 

El Niño
Het is niet zo vreemd dat er aan de westkust van Centraal-Amerika nog niet eerder deze zomer sprake is geweest van een orkaan. Er is namelijk sprake van een sterke El Niño dit jaar, waardoor het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan een stuk rustiger zal verlopen. Daarentegen komen aan de westkust van de Verenigde Staten tijdens een El Niño juist meer orkanen voor. Dit soort systemen brengen vaak veel neerslag met zich mee, iets wat het kurkdroge Californië wel kan gebruiken. 

Bron: NOAA, Meteo Earth, MeteoGroup