Smelt Noordpool blijft onder record 2012

In juli kwam de smelt van het Noordpoolijs in vrije val. Gevreesd werd dat het smeltrecord uit 2012 verbroken zou worden. Hoewel de afsmelt zorgelijk hoog is, wordt verwacht dat het minimum in september boven het smeltrecord van 2012 blijft.

Op dit moment vindt de grootste Nederlandse poolexpeditie naar Spitsbergen plaats. Juist nu de smelt van het Noordpoolijs bijna het minimum heeft bereikt. In de eerste weken van september worden de dagen weer korter en wordt het kouder waardoor het ijs weer langzaam aangroeit. Door een versnelling van de afsmelt in juli werd gevreesd dat het smeltrecord uit 2012 mogelijk zou worden verbroken. In augustus werd de smelt ietwat geremd, maar ging in vergelijking met de afgelopen jaren nog steeds hard. Met behulp van ijsmodellen en de weersvooruitzichten voor de komende weken ziet het er naar uit dat de afsmelt verder wordt geremd en dat het minimum, ergens in de eerste weken van september uit zal komen rond de 4.55 miljoen vierkante kilometer. Gelukkig blijft er meer ijs over dan in het rampjaar 2012, een record afsmelt wordt dit jaar niet verwacht

Juli wereldwijd record warm
Volgens Japanse meteorologen is juli 2015 wereldwijd recordwarm. De berekeningen van de Amerikaanse klimaatonderzoekers zullen spoedig volgen. Ook op de Noordpool was het in juli recordwarm. Met nog een half jaar te gaan, lijkt het hele jaar 2015 op weg naar een nieuw wereldwijd warmterecord (2014 is nu nog het warmste jaar ooit), hoewel er in het tweede half jaar van dit jaar nog veel kan veranderen doordat er een sterke el Nino op komst is. De zeewatertemperaturen langs de evenaar van de Stille Oceaan liggen nu al bijna 2 graden boven normaal. De verwachting is dat de watertemperatuur de komende maanden nog verder zal oplopen met een maximum in de maand november. Een vrij sterke el Nino heeft wereldwijd gevolgen voor de neerslag en voor de temperaturen. Het is dus nog te vroeg om te zeggen of 2015 het warmterecord van 2014 gaat overtreffen. De sterke opwarming wereldwijd heeft grote gevolgen voor de grote ijsvlakten op de wereld. Zo schreven we eerder over dramatische smelt van de Europese gletsjers. Lees: http://goo.gl/QwWi8o

Zorgelijk snelle afsmelt Noordpool in juli

In juli was alle aandacht gericht op de snelle afsmelt van het Noordpoolijs. De smelt ging zo snel dat gevreesd werd voor een nog grotere afsmelt van het ijs dan in het rampjaar 2012. Door het warme weer was er in mei en juni al veel ijs gesmolten. Ook rondom de Noordpool in Alaska en Siberië verliep mei en juni warm en lag er veel minder sneeuw dan normaal. De lucht die werd aangevoerd naar het Noordpoolgebed was zowel over land als over zee 2 tot 3 graden warmer dan normaal. Lees: http://goo.gl/eHRcie

De weersomstandigheden in augustus waren zodanig dat de afsmelt weliswaar doorging, maar niet meer zo snel zoals in juli. Toch is de toestand van he zeeijs op dit moment zorgelijk, lager dan op het zelfde moment in 2011, 2013 en 2014. Op dit moment kun je zelfs per schip van Scandinavië langs de kust van Rusland naar Japan varen. Op andere plekken liggen nog steeds plakken met ijs (een beetje langjarig dik ijs en vooral veel eenjarig dun ijs) en is er alleen met een ijsbreker te varen.

Geen record afsmelt
Het einde van het smeltseizoen is in zicht. Vanaf halverwege september gaat het ijs weer groeien. Onderzoekers hebben berekend dat het ijs de komende weken verder smelt, maar dat het smeltrecord uit 2012 niet gehaald. De onderzoekers baseren hun uitspraken op basis van modellen en satelliet gegevens. Ook in het jaar 2012 werd met deze methode de datum en de hoeveel overgebleven ijs vrij nauwkeurig verwacht. In de grafieken is al te zien dat de smelt al een beetje geremd wordt. Ergens in de eerste twee weken van september wordt het minimum bereikt, rond de 4.55 miljoen vierkante kilometer ijs. Gelukkig is dat meer ijs dan in het recordjaar 2012.

Bronnen: MeteoGroup, NOAA, NSIDC