Schaduwballen

Miljoenen zwarte ballen voorkomen de verdamping van het kostbare water in het kurkdroge California. Spectaculaire beelden!

Terwijl het in Nederland de afgelopen dagen kletsnat is geweest komt in de meest westelijke Amerikaanse staat Californië maar geen einde aan de droogte. Water is er al tijden op rantsoen en om te voorkomen dat het spaarzame water in de bassins verloren gaat door verdamping hebben de autoriteiten wel een heel inventieve oplossing bedacht om dit te voorkomen.

Miljoenen ballen

Op advies van specialisten, onder leiding van professor Brian White, heeft de burgemeester van Los Angeles besloten om een waterreservoir te bedekken met maar liefst 96 miljoen zwarte plastic ballen zodat verdamping wordt tegengegaan. De zwarte ballen zijn speciaal ontworpen zodat ze bescherming bieden tegen algen, zand, chemicaliën, wilde dieren en uiteraard verdamping. 

Waterbesparing

De ballen drijven op het water en blokken dankzij hun zwarte ‘kleur’ de zonnestralen af.  De aanhoudende hitte krijgt op deze wijze geen kans meer om het water te laten verdampen. 

Zo is uitgerekend dat op jaarbasis maar liefst 1,1 miljard liter water bespaard kan worden

Beproefde techniek

De ‘ballentechniek’ wordt al enige jaren toegepast in andere waterbekkens en is bedacht door professor Brian White. De ballen werden al eerder gebruikt in vijvers langs luchthavens om vogels te weren. Sinds 2008 wordt de techniek ook toegepast in de strijd om het behoud van water.

Het te water laten van de ontelbare hoeveelheid ballen levert spectaculaire beelden op.