Recordtijd regen

Op sommige plaatsen hebben we al bijna 60 uur regen achter elkaar, een unicum!

In grote delen van het land was het de afgelopen dagen kletsnat. Regionaal, vooral in het midden van het land, regende het bijna 60 uur achter elkaar. Uniek in het zomerseizoen.

De maand augustus is klimatologisch gezien de natste maand van de zomer. Gemiddeld valt over het land in de gehele maand 65 tot 100 millimeter regen, waarbij normaalgesproken het westen het natst is en het (zuid)oosten het droogst.

Bijna 60 uur regen
Juist in de oostelijke helft van het land is nu in de periode van vrijdag tot en met maandag op veel plaatsen al meer gevallen dan normaal in de hele augustusmaand. Opvallend was vooral de duur van de neerslag. Op diverse plaatsen heeft het bijna 60 uur achter elkaar geregend en dat is nog nooit eerder vertoond in een Nederlandse zomer. Tevens verliep deze hele periode zonloos en ook dat is uniek. Vooral bij de huidige daglengte is het vrijwel onmogelijk om een zonloze dag te krijgen, laat staan 2,5 dag op rij.

Vorige records

De laatste keer dat het in augustus ongewoon langdurig regende was 14 juli 2011, toen regende het in het noordwesten van het land 23 uur achter elkaar. Meer mensen herinneren zich waarschijnlijk 25 en 26 augustus 2010. In De Bilt regende het toen 18 uur achter elkaar en in bijvoorbeeld de Achterhoek viel er in 1 dag tijd zoveel regen dat er grote overstromingen ontstonden. Het duurde er toen wel een week voordat al het water verdwenen was.

Terugkeer zon 
In de loop van de nacht trekt de neerslag het land uit. Boven de natte grond kan komende nacht vooral landinwaarts gemakkelijk mist en nevel ontstaan. Na het oplossen van het ochtendgrijs keert morgen dan eindelijk de zon terug. Gedurende de dag is er een afwisseling van stapelwolken en de zon. De beste papieren voor het zonnetje heeft het zuiden van het land. En, misschien het belangrijkst van al, het lijkt vrijwel overal droog te blijven. De temperatuur komt ook eindelijk weer eens boven de 20 graden uit, op de meeste plekken wordt het 22 graden.

Terugkeer zomerse temperaturen
Want het was niet alleen zonloos en regenachtig, maar ook kil. Op maandag 17 augustus is het niet warmer geworden dan 15 graden! Een extreem lage temperatuur voor de tijd van het jaar. Er is goed nieuws, want de temperaturen gaan de komende dagen weer de lift in. Donderdag wordt het alweer zo'n 24 graden. Er zijn dan wel nog geregeld wolkenvelden te zien, met name in het westen van het land. Daar kan dan ook mogelijk een bui vallen. Vanaf vrijdag wordt de zomerse waarde van 25 graden of meer bereikt. En dan is de zomer weer terug van weggeweest. 

Bron: MeteoGroup