Kletsnat

Een regenstoring zwabbert al enkele dagen boven ons land. Regionaal is meer dan de gemiddelde maandsom voor augustus gevallen.

Gisteren werd in deze rubriek al uitgebreid aandacht besteed aan de tijdelijke zomerdip waarin we ons momenteel bevinden. Echt warm is het namelijk niet en op veel plaatsen is het vrijwel het hele weekend bewolkt en regenachtig geweest. Regionaal is zelfs meer regen gevallen dan er normaal gesproken in de hele augustusmaand valt. Uitgaande van het langjarig gemiddelde (periode 1981 tot 2010) valt in De Bilt in de hele maand augustus 72,9 millimeter. Om een indruk te geven: op het moment van schrijven viel er tot 24 uur geleden in Marknesse bijvoorbeeld alleen al 55 millimeter.

Bijzonder genoeg om even kort terug te kijken naar de afgelopen dagen. Het begon allemaal na een stralende donderdag, 13 augustus. De zon scheen bijna overal meteen, in het zuiden afgewisseld met ook wat dunne sluierwolken, en de temperatuur liep snel op. Vooral in de zuidelijke provincies werd het tropisch warm, met op de warmste plek (het Zeeuwse Westdorpe) zelfs 31,6 graden.

Franse en Duitse buien
Ook in Frankrijk was het die dag broeierig en heet, met op sommige plaatsen zelfs ruim 35 graden. De luchtvochtigheid was er hoog en ’s middags vormden zich daar stevige regen- en onweersbuien, welke met een zuidelijke stroming heel langzaam ook onze kant op werden geblazen. Vooral in de nog erg warme lucht in het zuiden van het land ging het dan ook flink tekeer, met zwaar onweer en regionaal al veel regen in de nacht naar vrijdag. Later trokken er vanuit Duitsland ook nog een paar stevige onweersbuien het land in en op diverse plaatsen viel toen al bijna de gehele maandsom. Zo kwam het bij een waarnemer in Hellevoetsluis al tot 71 millimeter! Dat is omgerekend ongeveer 7 emmers (van 10 liter) per vierkante meter.

Tientallen millimeters
Na een overwegend droge vrijdag popten in Duitsland en België alweer de eerste buien op en tegen de avond was het ook bij ons weer raak. We bevonden ons in een zogeheten valse warme sector aan de achterzijde van een warmtefront en de lucht was ook erg vochtig. Vooral later die avond en in de nacht naar zaterdag activeerden de buien en vielen regionaal opnieuw tientallen millimeters.

Weekend
Het weekend begon vervolgens ook met zon, maar rond de middag vormden zich opnieuw stevige buien en dat ging gedurende de avond over in meer gestage, langdurige regenval. Een storing trok het land over en vooral in het zuidoosten en oosten van het land kwam het soms met bakken uit de lucht. In Limburg viel in relatief korte tijd zelfs 50 millimeter. Dezelfde storing bleef vervolgens een beetje boven onze omgeving zwabberen, waardoor het ook zondag de hele dag bewolkt was, met regionaal veel regen. Nu was het vooral de oostelijke helft van het land, waar het nauwelijks droog is geweest. Op grote schaal viel daar 25 tot 30 millimeter regen. Zeeland en delen van Zuid-Holland echter, kwamen al vrij snel aan de achterzijde van het front uit en daar scheen zelfs lange tijd de zon.

Dag 3
En ook vandaag lag hetzelfde front nog over het land, met de meeste activiteit nu in het midden en noorden van het land. De snel oplopende neerslaghoeveelheden druppelden via diverse waarnemers binnen en vooral in de Noordoostpolder en omgeving was het kletsnat.

Bijzonder
Augustus is een maand waarin (soms zware) buien en veel neerslag niet heel bijzonder zijn, maar de huidige hoeveelheden komen niet zo vaak voor. Opvallend is ook de duur van de neerslag. In Lelystad regent het momenteel bijvoorbeeld al 24 uur achter elkaar, dus een etmaal. En daar gaan we nog ruim overheen komen, gezien de verwachting op dit moment. De laatste keer dat het in augustus ongewoon langdurig regende was op 26 augustus 2010. In Lelystad regende het toen 17 uur achter elkaar en in De Bilt zelfs 18 uur.

Hogedrukgebied boven Scandinavië
De reden dat er de afgelopen dagen zoveel regen is gevallen, is voornamelijk een hogedrukgebied boven Scandinavië. Vaak is dat voor ons juist een gunstige situatie voor wat betreft zomerweer, door een droge en warme oostelijke wind die dan opsteekt. Maar in dit geval werkte het ons juist tegen. Vanuit het zuidwesten werden er bij ons namelijk steeds allerlei storingen aangevoerd en deze botsten vervolgens tegen het hogedrukgebied op. Allerlei regenzones en buiengebieden hoopten zich daarmee op boven onze omgeving en smelten samen tot de huidige storing boven ons land.

Terugkeer zomerweer
Het einde van deze zomerdip is echter in zicht. Het hogedrukgebied boven Scandinavië trekt verder noordoostwaarts, waarna de storing die nu boven ons land ligt ook mee beweegt. Morgen is het vooral in het noorden van het land nog regenachtig. Elders wordt het al droog, met soms een gaatje voor de zon. Een hogedrukgebied vanuit het zuidwesten wint terrein en vanaf woensdag is het dan overal droog, met steeds vaker zonneschijn. Ook gaan de temperaturen dan weer oplopen, met later in de week zelfs weer zomerse waarden, ofwel rond 25 graden.

Bron: MeteoGroup, Het Weer Actueel, Weerwoord.