Tijdelijke zomerdip

Tijdens het weekeinde vond de overgang plaats van tropische hitte naar wisselvallig en fris zomerweer. Toch lijkt deze dip maar van tijdelijke aard.

Vorig jaar kreeg Nederland prachtig zomerweer in juni en juli. In augustus 2014 vervielen we echter van de regen in de drup, de laatste vakantiemaand verliep in dat jaar kletsnat en relatief koud. Ook dit jaar hebben we een tweetal mooie zomermaanden achter de rug, met veel zon en vrij hoge temperaturen. Het kwam zelfs tot een hittegolf. Momenteel zitten we even in een 'zomerdip', toch hoeven vakantiegangers in eigen land de spullen nog niet te pakken want het komt al snel weer goed. We zijn pas halverwege de augustusmaand, maar we kunnen nu al zeggen dat deze maand warmer en zonniger uit gaat komen dan vorig jaar.

Fris zomerweer

Waar het eind vorige week nog 25 tot ruim 30 graden werd op de meeste plaatsen, maakten stevige buien korte metten met de 'hoogzomerse' temperaturen. Afgelopen zaterdag werd het alleen langs de oostgrens nog zomerse warm met maxima rond 25 graden, maar bleef het kwik op de stranden rond 20 graden steken. Deze zondag is het helemaal bedroevend wat temperaturen betreft want alleen in Zeeland, waar de zon nog doorbreekt wordt het nog 20 graden, maar elders niet warmer dan een graad of 17. Dat is wel even wennen voor de vakantievierders in eigen land, toch is er goed nieuws.

Lokaal veel regen

Net voor het weekend trokken de eerste plensbuien, met lokaal onweer en veel regen in korte tijd, het zuidwesten van het land binnen. Donderdag werd in het westen van Brabant en in Zeeland lokaal al meer dan 50 mm regen afgetapt. Dit zijn uitzonderlijke hoeveelheden regenwater in zo’n korte tijd en vaak zelfs nog uit één en dezelfde bui. Vrijdag overdag leefde de buiigheid weer op en viel er ook op plaatsen elders in het land veel hemelwater naar beneden. Ook vrijdag hadden de buien nog steeds een lokaal karakter waardoor het ook op veel plaatsen droog of nagenoeg droog bleef terwijl je het verderop hoorde donderen. Zaterdag vielen de meest zware buien in de oostelijke helft van het land, waar de temperatuur nog opliep naar 23 tot 26 graden. Omdat er nauwelijks stroming was in de atmosfeer, bleven de buien lang boven een bepaalde regio hangen en lieten zodoende opnieuw plaatselijke tientallen millimeters regenwater achter. 

Frisse start van de week

De schoolvakanties in het noorden van het land zijn vanaf maandag al weer voorbij. Na een frisse zondag, met onder de bewolking en in de regen slechts 17 graden, begint de eerste werkdag van de week niet veel anders. Waar zondag de zon in het zuidwesten nog volop scheen, overheerst nu ook de bewolking. Het regent van tijd tot tijd met de meeste nattigheid in het noordoosten van het land. Met een matige tot vrij krachtige west- tot noordwestenwind blijft de temperatuur steken rond een magere 18 graden. De zomerkleding hoeft nog niet direct opgeborgen te worden want de verbetering komt er ook al weer aan.

Verbetering komt snel

Dinsdag heeft de zon het nog wel moeilijk in delen van Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel. Hier kan zelfs nog wat lichte regen vallen en blijft het kwik steken onder de 20 graden. In de rest van het land is het droog en zien we de zon weer regelmatig. Met een veelal matige westenwind wordt het een graad of 20. Dat is nog altijd een paar graden frisser dan het langjarig gemiddelde, maar als de wind vanaf woensdag de zuidhoek opzoekt gaan ook de temperaturen snel omhoog. Woensdag wordt het met meer zon al 21 tot 25 graden en donderdag is het op de meeste plaatsen weer volop zomer met maxima rond 26 graden.