In de voetsporen van Soudelor

Vorige week trok supertyfoon Soudelor nog over Taiwan en China. Tropische storm Goni volgt nu vrijwel hetzelfde pad.

Amper een week geleden trok supertyfoon Soudelor, met veel wind, windstoten en neerslag, vanaf de Grote Oceaan over Taiwan en later de zuidoostkust van China. Diverse gebieden werden zwaar getroffen, waarbij ook enkele doden vielen. Nog geen week later trekt tropische storm Goni bijna hetzelfde pad. Goni is voorlopig nog een stuk minder krachtig dan Soudelor, maar op zijn weg naar het noordwesten neemt hij wel steeds verder in kracht toe. Naar verwachting wordt het dan een categorie 4 tyfoon, met windsnelheden rond 210 kilometer per uur en windstoten tot 260 km/uur.

Tropische storm Goni trekt vandaag, zaterdag 15 augustus, met windsnelheden rond 75 kilometer per uur en windstoten tot ruim 90 kilometer per uur, precies tussen de eilanden Saipan en Guam door. Deze eilanden horen beiden bij de Noordelijke Marianen, onderdeel van de regio Micronesië. In de nacht van zondag op maandag 3 augustus maakte supertyfoon Soudelor, de zwaarste van het jaar 2015 tot nu toe, al een zogeheten ‘full-hit’ op het eiland Saipan. Soudelor was op dat moment ‘slechts’ een categorie 2 tyfoon, met windsnelheden tot 150 kilometer per uur, maar de ravage op het eiland was groot.  Nog geen 2 weken later kan de eilandengroep zich opnieuw opmaken voor windstoten tot boven 90 kilometer per uur en veel neerslag in korte tijd.

Opnieuw over Taiwan?
Na het passeren van de Noordelijke Marianen trekt Goni verder in noordwestelijke richting en neemt dan boven het warme zeewater snel in kracht toe, om vervolgens uit te groeien tot een categorie 4 tyfoon op de schaal van Saffir-Simpson. Hoewel de verwachte koers van Goni tot en met 20 augustus vrijwel gelijk is aan die van tyfoon Soudelor, wordt het vanaf dat moment een stuk onduidelijker.

Er zijn weermodellen die Goni wederom over Taiwan laten trekken (ditmaal meer over het zuiden van het eiland), maar er zijn ook berekeningen die hem net voor Taiwan terug laten draaien richting het noordoosten, waarna delen van Japan er mee te maken zouden kunnen krijgen. Ook bestaat er nog de mogelijkheid dat hij een meer zuidwestwaartse koers aanneemt en richting de Filipijnen trekt. De komende dagen zal daar meer duidelijkheid over komen.

Bijgestaan door Atsani
Naast tropische storm Goni is ook tropische storm Atsani op de Grote Oceaan actief. Deze laatste ligt nog iets ten noordoosten van Goni, boven het open water van de oceaan. Wel neemt deze storm nog iets sneller in kracht toe. Verwacht wordt dat Atsani morgen (zondag 16 augustus) al de status tyfoon krijgt, vooralsnog in de categorie 1, met windsnelheden tot 120 kilometer per uur en windstoten tot 145 kilometer per uur.

Op de langere termijn worden ook bij deze tyfoon windsnelheden tot 240 kilometer per uur verwacht en daarmee zou ook Atsani uitkomen in categorie 4 op de schaal van Saffir-Simpson. Deze tyfoon blijft voorlopig echter ook boven het open zeewater en vormt tot dusver nog geen grote bedreiging voor nabij gelegen landen en eilanden. Ook hier geldt uiteraard dat de koers op de langere termijn nog lastig te bepalen is. Wij houden u de komende dagen op de hoogte.

Bron: MeteoGroup, Joint Tyfoon Warning Center, NOAA