Tientallen vallende sterren

In de late nacht van woensdag op donderdag wordt het vrij helder en is het nieuwe maan. Voor veel plaatsen ideale omstandigheden om sterren te kijken!

In de dagen rondom donderdag 13 augustus bereikt de meteorenregen van de Perseïden haar hoogtepunt. Vooral dit jaar zijn de omstandigheden uitstekend. In de late nacht van woensdag op donderdag wordt het vrij helder en is het nieuwe maan. Op veel plaatsen kunnen dan tientallen vallende sterren worden waargenomen!

Oorsprong van de Perseïden
Tussen half juli en eind augustus kruist de baan van de aarde altijd het stofspoor van de komeet 109P/Swift-Tuttle. In dat spoor bevinden zich allerlei stofdeeltjes, die dan door de dampkring van de aarde trekken. Ze verbranden in de dampkring en die verbranding leidt tot een felle lichtstreep aan de hemel. Een vallende ster. In de loop van de donderdagmiddag komt de stofzwerm op een hoogtepunt en in theorie zijn dan de meeste vallende sterren te zien. Ware het niet, dat het dan overdag is en de zon ervoor zorgt dat er dan helemaal niets te zien is.

Gunstige omstandigheden
Precies in de periode daaromheen, in de nachten van 12 op 13, en 13 op 14 augustus, is de situatie voor Nederland het gunstigst om eens op je rug op het gras te gaan liggen. Het maanlicht brengt amper verstoring, want het is bijna nieuwe maan. Het weer is de onzekere factor. De late nacht naar donderdag 13 augustus lijkt de grootste kanshebber op heldere perioden om van dit natuurverschijnsel te genieten. Het zuidoosten van het land heeft de slechtste papieren voor goede waarnemingen, aangezien daar wellicht een enkele onweersbui valt. Elders zijn er hoogstwaarschijnlijk elke tien minuten wel een aantal vallende sterren te zien.

Waar?
De beste manier om vallende sterren te kijken is ver van enig kunstlucht vandaan. Straatlantaarns, broeikassen, stadslicht, het zorgt er allemaal voor dat je zicht op de donkere hemel minder goed wordt. Je kunt dan ook het beste gaan kijken in landelijk gebied, op de hei bijvoorbeeld. Even op je telefoon kijken tussendoor, zorgt er ook voor dat je ogen weer moeten wennen aan het donker en waarschijnlijk een vallende ster missen.

Nacht naar vrijdag Indien je in de nacht naar donderdag toch pech hebt met een paar wolkenvelden, kun je het ook in de nacht naar vrijdag proberen. Het ziet er echter wel naar uit dat dan op veel meer plaatsen sprake is van bewolking. Ook schuift er een heel aantal regen- en onweersbuien over het land. Tussen de buien door, klaart het wel geregeld op. Maar de combinatie van midden op de hei en onweer, klinkt niet zo fraai. Mocht je trouwens niet in de mogelijkheid zijn om te gaan kijken, ze zijn ook te horen... Luister maar eens naar de Space Weather Radio.

Bron: MeteoGroup