Extreem weer in Europa

Plaatselijke hoosbuien met lokaal overstromingen en in de zinderende hitte spontane bosbranden die ontvlammen plagen de vakantiegangers in Europa.

Het is volop zomer in Nederland, al is het niet overal even bestendig. Lokaal vallen de komende dagen een paar buien met mogelijk onweer, maar het blijft aangenaam warm. Er zijn plekken in Europa waar het een stuk extremer is met alsmaar aanhoudende verzengende hitte en lokaal flinke hoosbuien.

Hitte

Het is al enige tijd extreem heet op veel plaatsen in Europa. Vooral in de Oost-Europese landen, rondom de Alpen, worden recordwaarden geboekt. In Duitsland werd een paar dagen geleden opnieuw de 40 graden overschreden in de brandende zon. Het landelijke warmterecord dat vorige maand op 5 juli in het Beierse stadje Kitzingen uitkwam op 40,3 graden werd zelfs geëvenaard. Ook gisteren kwamen de temperaturen in het oosten van Duitsland nog boven de 35 graden uit. De extreme hitte is wat verder oostwaarts opgeschoven. In Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije worden in de volle zon nog altijd hele hoge maximumtemperaturen gehaald tussen 35 en 39 graden.

Bosbranden

Ook in de vakantielanden rondom de Middellandse zee blijft het voorlopig zeer heet. Langs de Zuid-Franse kust en in heel Italië worden vandaag en begin volgende week op de meeste plaatsen nog tropische temperaturen verwacht, rond 30 graden. Ook hier wordt het iets minder extreem en kunnen plaatselijk wel een paar donderbuien vallen. Tropisch warm, met 30 tot 36 graden, blijft het ook in de Balkanlanden, Griekenland en Turkije met slecht heel lokaal onweer. In de Spaanse en Portugese binnenlanden, waar dringend regenwater gewenst is, blijft het voorlopig kurkdroog en snikheet. Dit heeft in het westen van Spanje al op diverse plaatsen bosbranden opgeleverd. Op sommige plaatsen in de Spaanse provincie Extremadura heeft het vuur dusdanig om zich heen gegrepen dat enkele duizenden mensen geëvacueerd moesten worden waaronder ook toeristen. Brandweerlieden uit het buurland Portugal helpen zelfs mee om het snel om zich heen grijpende vuur te blussen.

Veel regen

Het weekend begin in de centrale departementen in Frankrijk met stevige regen- en onweersbuien. Dit leverde gisteren ook een ‘inktzwarte’ zaterdag op want het verkeer van en naar de vakantiebestemmingen had veel last van de lokale hoosbuien. Er vielen tientallen millimeters regenwater in korte tijd naar beneden. Ook vandaag en begin volgende week zijn de vakantiegangers in delen van Frankrijk nog niet van de extreme regenval verlost. De buien trekken verder de Alpen en Italië in. Dit levert plaatselijk veel regen en mogelijk wateroverlast op en daarmee ook een tempering van de hoge temperaturen. Ook vakantiegangers langs de Spaanse Costa’s moeten in de loop van volgende week rekening houden met enkele stevige regen- en onweersbuien.