Rel om water

De gemoederen raken soms behoorlijk verhit tijdens een verzengende hittegolf. Zeker als er ook nog water wordt gestolen. En niet zo maar een kopje of een flesje. Er kwam een heuse heli aan te pas!

Rel om water

In de Alpen beleeft men een van de heetste zomers ooit. De gemoederen raken ook verhit. Zeker nadat Zwitserland per ongeluk Frans water heeft gestolen…

Golfstroom

Het patroon deze zomer is eigenlijk heel opvallend. Opmerkelijk diepe oceaandepresssies leven zich uit in het zeegebied ten westen van Ierland of ten zuiden van IJsland. Tegelijkertijd zijn hogedrukgebieden vrijwel de hele zomer de baas op Groenland. We hebben er trouwens al vaker over geschreven. En een mogelijk verband gelegd met de grote afwijkingen in de zeewatertemperatuur op de Oceaan. Het is zelfs denkbaar dat er een verband is met veranderingen in de warme golfstroom op de Atlantische Oceaan. Hoe dan ook, deze luchtdrukverdeling, die soms meer op een herfstsituatie lijkt, veroorzaakt tegelijkertijd op en top zomerweer op het Europese vasteland.

Hitterecords

Immers, met lagedruk op de oceaan kan de hitte die zich in het Middellandse Zeegebied heeft opgebouwd, met regelmaat op transport gaan in noordelijke of noordoostelijke richting. Zuidwestenwinden voeren de hete lucht onder meer via de Alpen naar Duitsland. Waar gisteren zelfs het kersverse temperatuurrecord van 5 juli (40,3 in Kitzingen) werd geevenaard. Ook in Zwitserland en het oosten van Frankrijk was het trouwens weer bijzonder heet.

Droogte

Het aanhoudende hete weer laat zijn sporen in het landschap na. Eerder al schreven we over de trieste toestand van de Alpine gletsjers. Die smolten al extreem snel de afgelopen tijd, maar dit jaar maakt de zomer helemaal gehakt van wat er nog resteert van de gletsjers. Het smeltende ijs levert smeltwater op. Maar naarmate het volume aan gletsjersijs slinkt, zal de hoeveelheid smeltwater die juist in de zomer vaak zo nodig is, alleen maar verder gaan slinken. Meer en meer is men voor de waterbehoefte aangewezen op regenwater. De bijdrage van smeltend ijs wordt minder en minder.

Stuwmeren

Nu heeft men in de Alpen in de vorige eeuw heel wat stuwmeren aangelegd. In het algemeen vooral voor het opwekken van stroom. Maar de stuwmeren zijn tegelijkertijd waterreservoirs met kostbaar schoon en zoet water. Waar in droge tijd goed gebruik van kan worden gemaakt voor onder meer de land- en tuinbouw. De stuwmeren staan dit jaar lager dan gebruikelijk. Nog geen records, maar als de zomer zo door gaat en onweersbuien slechts heel lokaal enige verlichting brengen, kan de situatie de rest van deze zomer nog flink verslechteren.

Legerhelikopters

Ook de koeien die ’s zomers grazen op de alpenweiden, hebben het dit jaar zwaar. Zo zwaar dat men in Zwitserland met legerhelikopters water van stuwmeren heeft ingevlogen naar in totaal wel 20.000 dorstige en verhitte koeien op de berghellingen. Op zich een prima plan. Ware het niet dat men hier wel grensoverschrijdend te werk ging. En ook illegaal water tapte uit het Franse Lac des Rousses. In stuwmeer in de Franse Jura. Deze bizarre actie bleef niet onopgemerkt. Vakantiegangers die verkoeling zochten aan het mooie meer, zagen de gecamoufleerde heli in actie. En zo kon deze illustere actie uiteindelijk in het nieuws komen. En raakten de gemoederen tussen Frankrijk en Zwitserland verhit.

Bijgelegd

De Zwitsers wilden een beroep doen op het kostbare Franse water, omdat dit beduidend korter vliegen was. Ze hadden bovendien netjes toestemming gevraagd. En gekregen, zo luidt het verhaal. Maar de lokale autoriteiten zouden geen groen licht hebben gegeven. Logisch, ze hebben het water zelf ook hard nodig in deze voortdurende hittegolf. Maar goed, na de nodige woorden over en weer, en het aanbieden van welgemeende excuses, is deze storm in het glas water, of beter gezegd stuwmeer, gelukkig tijdig gaan liggen.

Rivieren

Overigens zien we ook vrij lage waterstanden in diverse grote rivieren. In het Zwitserse hoger gelegen deel van de Rijn, die daar Alpenrhein wordt genoemd, is de waterstand ter hoogte van Diepoldsau zelfs bijna tot record lage waterstand gedaald. En zoals gezegd, de zomer is nog niet voorbij. Ter hoogte van Berlingen is de waterstand in de Bodenzee ook laag. We zien een steil dalende lijn die bij vergelijkbaar weer nog voor het eind van de maand op een nieuw laagterecord zou kunnen komen. Verder stroomafwaarts zien we in eigen land ook relatief lage waterstanden in Rijn en IJssel. Maar van records is geen sprake. In het lager gelegen deel van het stroomgebied van de Rijn is de afgelopen weken wel af en toe redelijk wat regen gevallen. Ook gisteren en afgelopen nacht heeft het zwaar geregend en geonweerd in Duitsland. In de Maas, die eveneens laag staat, zien we ter hoogte van Eijsden mooi de piek in de afvoer terug. Het debiet verviervoudigde in korte tijd, na de zware hoosbuien van gisterenochtend. Lokaal viel 40 tot 50 millimeter langs dit deel van de Maas.