Limburgse regenprocessie

Een mooie stoet buien trok vanochtend plechtig van zuid naar noord over Limburg. En bracht er eindelijk regen van betekenins.

Limburgse regen!

 

De regen van vanochtend zal door menig Limburger met gejuich zijn ontvangen. In de droogste provincie van het land, deze zomer, heeft het eindelijk weer eens ouderwets geregend.

Temperatuurverschillen

Een op zich vrij onopvallend front zwabbert heen en weer over onze omgeving. Gisterenmiddag passeerde het al van west naar oost. Het front verdreef de tropisch warme lucht naar Duitsland. Overdag stak er een licht verkoelende westenwind op. Het resulteerde gisterenmiddag ook in grote temperatuurverschillen in het land. ’s Middags om 5 uur was het in het westen heerlijk weer met 21 tot 23 graden. Langs de oostgrens stond de thermometer nog op 30 tot 32 graden. Gisterenmiddag ontstonden op het front geen buien maar her en der waren wel een paar mooie stapelwolken zichtbaar. Toch wel teken van (enige) onstabiliteit.

Processie van buien

Afgelopen nacht activeerde het front en ontstonden er boven het noorden van Frankrijk pittige onweersbuien. Deze buien trokken in een plechtige stoet of processie via België naar Limburg. En zo kwam daar eindelijk de lang verwachtte regen. En hoe. Op sommige plaatsen moet wel 40 millimeter zijn gevallen. In het netwerk dat bezitters van het Netatmo-weerstation bezitters vormen, waren inderdaad ook dergelijke hoeveelheden te zien. Over de grens in België zat zelfs een plaats met ruim 50 mm. Op basis van de cumulatieve radarbeelden komen we ook op neerslaghoeveelheden tot ruim 40 mm. Maar ook de Achterhoek en Twente pakten nog net een paar buien mee.

Golf in het front

Het front blijft de komende dagen net ten oosten van ons land en triggert van tijd tot tijd ook enkele regen- of onweersbuien. Ook komende nacht maakt vooral Limburg weer kans op een bui. En tevens de Achterhoek. Twente valt als er inderdaad buien komen, dit keer wellicht net buiten de boot. Zondag ligt het front te ver ten oosten op enige activiteit in ons land teweeg te brengen. Maar maandag ontstaat er toch weer een flinke kronkel in het front. We spreken in de meteorologie van een golf in het front.

Nattebol temperatuur

In de weerkamer van MeteoGroup analyseren we de fronten op de weerkaarten vooral ook met de temperatuur op het 850 hPa-niveau. Preciezer, we gebruiken de potentiele nattebol-temperatuur op dit drukvlak als maat voor waar we de fronten definiëren. En tekenen op de weerkaart. Daar waar we een duidelijke gradiënt zien, kunnen we overwegen om inderdaad een front te plaatsen.

Neerslagsignaal

De operationele run van het ECMWF model berekent maandag op deze golf wederom fikse regen- en onweersbuien in met name het oosten van het land. Maar als we naar het neerslagsignaal in de pluim kijken, voor De Bilt, dan zijn te regenkansen toch ook weer niet overdreven groot. Hoe dan ook, de zomer gaat voorlopig nog wel even lekker door. Later in de volgende week wordt de kans op wisselvallig zomerweer wel groter maar tegelijkertijd blijven ook dan de temperaturen waarschijnlijk nog heel behoorlijk op peil.