Update tyfoon Soudelor

Tyfoon Soudelor stevent momenteel af op Taiwan en China, met veel wind en neerslag.

Eerder deze week schreven we al over supertyfoon Soudelor, die vanaf de Grote oceaan richting Taiwan en de Chinese kust beweegt. We zijn nu enkele dagen verder en nog steeds ziet het ernaar uit dat hij vrijdagavond over Taiwan gaat trekken. Inmiddels is Soudelor iets in kracht afgenomen, maar met nog steeds windsnelheden rond 175 kilometer per uur, windstoten tot 220 kilometer per uur en veel neerslag, bereiden zowel Taiwan als China zich voor op het ergste.

Afgelopen maandagavond bereikte Soudelor zijn hoogtepunt, met op dat moment windsnelheden tot 290 kilometer per uur en windstoten tot ruim 350 kilometer per uur. Daarmee bereikte de tyfoon categorie 5 op de wereldwijd gehanteerde stormschaal en werd hij zelfs officieel bestempeld als de zwaarste tyfoon (of orkaan of cycloon) tot nu toe van het jaar 2015. Inmiddels is Soudelor afgezwakt tot een tyfoon van de tweede categorie. De kerndruk lag op het hoogtepunt zelfs iets onder 900 hPa en deze is de afgelopen 2 etmalen ook weer iets gestegen tot 945 hPa.

Koers
Rondom een uitloper van een hogedrukgebied boven de omgeving van Japan koerst Soudelor op dit moment in een west- tot noordwestelijke richting, op weg naar de Japanse Ryukyu eilanden, Taiwan en delen van de Chinese zuidoostkust. Datzelfde hogedrukgebied resulteert in Japan overigens al enige tijd in bijzonder warm weer, met dagelijks middagtemperaturen tot soms in de buurt van 40 graden.

Ryukyu eilanden
Soudelor ligt nu nog ruim boven open zeewater en komt boven steeds warmer water, waardoor de tyfoon opnieuw iets in kracht zal toenemen. Morgen arriveert Soudelor op de zuidwest van Japan gelegen Ryukyu eilanden, met neerslaghoeveelheden boven 200 millimeter en veel wind.

Taiwan
In de nacht van vrijdag op zaterdag is Soudelor naar verwachting weer aangesterkt tot een categorie 4 tyfoon en trekt hij met windsnelheden tot 220 kilometer per uur over Taiwan. De neerslagsommen kunnen daar bovendien oplopen tot 600 millimeter in relatief korte tijd. Vooral het gebied iets ten zuiden van de hoofdstad Taipei krijgt volgens de verwachtingen de grootste hoeveelheid neerslag. Eenmaal boven het eiland zal de tyfoon qua wind door wrijving iets inleveren en daarmee valt Soudelor dan nog ‘slechts’ in de eerste categorie op de stormschaal van Saffir Simpson, met windsnelheden rond 140 kilometer per uur. Taiwan is wat tyfoons betreft al wel het één en ander gewend, want sinds 1950 trokken er tot nu toe al 18 tyfoons in de categorie 4 of hoger over het eiland.

China
In China maken vooral de zuidoostelijk gelegen provincies Fujian, Zhejiang en Guangdong zich op voor Soudelor. Dit is een zeer dicht bevolkt gebied met in zijn geheel meer dan 200 miljoen inwoners. Vervolgens trekt de tyfoon verder het Chinese land in en maakt een bocht naar het noordoosten. De wind zal dan inmiddels flink afgenomen zijn, maar qua neerslag kan ook daar dan nog heel veel vallen.

Bron: MeteoGroup, Joint Tyfoon Warning Center, NOAA.