Super tyfoon Soudelor

De tot nu toe zwaarste tyfoon van 2015 koerst momenteel richting Taiwan en China.

Tropische cycloon Eunice, cycloon Pam, super tyfoon Maysak en super tyfoon Noul. Ze bereikten dit jaar allemaal (tijdelijk) de categorie 5 status op de wereldwijd gehandhaafde stormschaal. Dat wil zeggen, de hoogste status die een orkaan, cycloon of tyfoon kan bereiken, met windsnelheden tot (ruim) boven 220 kilometer per uur en windstoten tot boven 250 kilometer per uur. En sinds maandag is daar nummer 6: super tyfoon Soudelor. De geschatte windsnelheden van Soudelor liggen boven 290 kilometer per uur, met windstoten tot zelfs 360 km/uur. Op basis daarvan is het hoogstwaarschijnlijk dan ook de zwaarste van het jaar 2015 tot nu toe. De super tyfoon beweegt de komende dagen vanaf de Grote oceaan richting Taiwan en later China.

Op 29 juli ontwikkelde zich al een tropische depressie op ongeveer 1800 kilometer afstand van Guam in de Stille Oceaan. Onder invloed van een rug van hoge luchtdruk trok het geheel westwaarts en in zeer gunstige omstandigheden ontwikkelde het systeem zich snel verder. Op 1 augustus werd hij ge-upgrade tot een zware tropische storm en nog geen dag later was daar tyfoon Soudelor.

Saipan
In de nacht van afgelopen zondag op maandag 3 augustus maakte Soudelor een zogeheten ‘full hit’ op het eiland Saipan, gelegen in de Grote Oceaan en onderdeel van Micronesië. Hoewel de tyfoon op dat moment nog maar een categorie 2 status had bereikt, met windsnelheden tot 150 kilometer per uur, waaiden vele daken al van de huizen, vielen stroom- en watervoorzieningen op grote schaal uit, vlogen er auto’s over de wegen en kwam het op diverse plekken op het eiland tot overstromingen.

Categorie 5
Eenmaal weer boven het open (warme) zeewater dat ongeveer 30 graden is, intensiveerde de tyfoon weer snel en later op diezelfde maandag bereikte hij vervolgens de categorie 5 status. De luchtdruk in het oog van tyfoon daalde tot 885 hPa en dat is het laagst sinds de super tyfoon Vongfong in 2014. Daarin daalde de kerndruk tot 900 hPa.

Gunstige omstandigheden
Soudelor blijft de komende dagen steeds in zeer gunstige omstandigheden vertoeven en hij zwakt dan ook nauwelijks af. Voorlopig blijft het dan ook een tyfoon in de vijfde categorie, met later op dinsdag en ook woensdag nog verwachte windsnelheden tot 280 kilometer per uur, of 150 knopen.

Richting Taiwan
Verwacht wordt dat Soudelor vrijdag al enkele eilanden ten noordoosten van Taiwan zal bereiken en in de nacht naar zaterdag het uiterste noorden van Taiwan, waar zich ook de hoofdstad Taipei bevindt. De stad en de omliggende omgeving maakt zich dan ook op voor de komst van de tyfoon. Niet alleen de wind zal de stad parten gaan spelen, maar ook de grote hoeveelheid neerslag die er omlaag komen, zullen ook daar resulteren in serieuze wateroverlast en mogelijk overstromingen. Uit berekeningen van satellietbeelden van NASA blijkt dat de bijbehorende neerslag momenteel met 58 millimeter per uur omlaag komt. Ook resulteert Soudelor in hoge golven, van ruim 14 meter hoog.

Minder krachtig
Eenmaal boven Taiwan zal de tyfoon iets in kracht afnemen door de wrijving van het vasteland, maar al snel komt hij alweer boven het open water tussen Taiwan en China, waardoor ook China zich een dag later kan opmaken voor veel wind en neerslag. Eenmaal langer boven het Chinese vasteland zal de tyfoon snel overgaan in een reguliere depressie en vervolgens van de weerkaart verdwijnen.

Bronnen: MeteoGroup, Joint Tyfoon warning center, NASA, NOAA