Het mooie zomerweer lijkt een tijdlang aan te houden.

De dieren genieten volop van dit zonnige weer. Ideaal voor de vlindertuintelling! Ook is het 's ochtends goed slangen zoeken.

Het is een prachtig zomerweekend. De temperaturen zijn aangenaam, het blijft droog, het waait maar weinig en de zon schijnt volop. Heerlijk om lekker de hort op te gaan, te fietsen of te wandelen. Ook veel dieren zijn het daar mee eens!

‘Slangenzoekweer’
Slangen kunnen hun eigen lichaamstemperatuur niet regelen, ze zijn koudbloedig. Afgelopen nacht is het best fors afgekoeld, en in deze vroege ochtend gaan slangen dan al snel op zoek naar warme plekjes in de zon. Daar liggen ze dan stil, bijvoorbeeld op het asfalt, zodat ze niet alleen van boven, maar ook van onderen verwarmd worden. Lekker efficiënt. Zo is het vanochtend en ook zondagochtend perfect weer om slangen te gaan zoeken. Ze liggen in het zonnetje om energie te verzamelen voor de dag.

Vlindertuintelling
Ook de vlinder is een koudbloedig dier, en heeft de warmte van de zon nodig om te kunnen vliegen. Daarom zie je ’s ochtends vroeg als het nog fris is, vaak nog niet veel vlinders vliegen. Ze zitten stil, met een vleugels open, om zoveel mogelijk warmte op te vangen. Pas als hun lichaamstemperatuur tenminste een graad of 20 is, komen ze op gang. Dit weekend is het weer perfect voor vlinders. Het waait maar weinig en de zon schijnt volop. Komt dat even goed uit, want in dit eerste weekend van augustus is ook de vlindertuintelling. Een landelijk telling die eens per jaar plaatsvindt. Kijk hier waar je waarnemingen door kunt geven.

Wespen vliegen uit
Vooral in pretparken, in dierentuinen en op terrasjes is het nu goed te merken. Waar veel mensen met ijsjes en andere zoetigheden zich bevinden, zijn ook de wespen goed op dreef aan het komen. In Nederland leven verschillende soorten wespen. De Franse veldwespen lijken steeds vaker voor te komen. Natuurbericht.nl meldt dat in Zeeland zelfs twee keer zoveel meldingen van veldwespen zijn dan normaal. Deze wespensoort komt van origine uit warmere gebieden. Aangezien het klimaat in Nederland opwarmt, de zomers zijn gemiddeld gezien immers al meer dan een graad warmer dan vroeger, profiteert deze wespensoort van de stijgende temperaturen in ons land. Met forse regen, lijken veel wespen gedesoriënteerd te worden en keren vele wespen niet terug naar het nest. Er lijkt nu een langere periode van vrij droog en zonnig zomerweer aan te breken (met uitzondering van dinsdag) waardoor de wesp waarschijnlijk aardig zal opleven.

Hooikoorts
Niet alleen dieren, maar ook planten als bijvoet en maïs zijn helemaal in hun element en staan in bloei deze dagen. Ze produceren een sterk allergeen pollen (ja ook maïs!) en veroorzaken zo hooikoortsklachten. Aan de graspollen komt langzaam een eind. In de vrij droge periode die nu van start gaat, komen de laatste graspollen in de lucht. Kruiden beginnen echter juist op te komen, brandnetels staan vol in hun bloeiperiode en daar kun je ook op vakantie aan de Middellandse Zee nog last vast hebben.

Vissen
Het relatieve koude en wisselvallige einde van juli  is wel goed geweest voor de visstand. De regen heeft hier flink aan bijgedragen. In juni was op sommige plaatsen de waterstand en het zuurstofgehalte zo laag, dat veel vissen zijn gestorven. Op Limburg na, is op de meeste plaatsen wel flink wat regen gevallen afgelopen tijd. Vooral Drenthe heeft een kletsnatte tijd achter de rug. De vissen hebben het nu dan ook een stuk minder moeilijk. De watertemperatuur is wat gedaald en de waterstand gestegen.

Vakantieweer
Het ziet er naar uit dat we nog een hele tijd kunnen genieten van dit mooie weer. De warmte bouwt zich op, met als piekpunt een tropische maandag. Dinsdag passeert een koufront met enkele buien. De temperaturen gaan dan eventjes wat lager uitkomen, maar koud wordt het niet. Na dinsdag lijkt zich opnieuw een kern van hogedruk richting onze omgeving te bewegen, waardoor we een herhaling van zetten krijgen. De zon komt weer geregeld aan bod, bij lokaal al zomerse waarden op woensdag. Donderdag en vrijdag komt hoogstwaarschijnlijk weer een nieuwe (tropische) warmtegolf onze kant op!

Bron: Natuurbericht, vlinderstichting, vlindermee, pollennieuws, MeteoGroup