Na regen komt zonneschijn

Na het wisselvallige weer van de afgelopen week knapt het vanaf morgen flink op. Maandag wordt het zelfs tropisch warm.

Het einde van juli is in zicht en we kunnen nu al wel zeggen dat het een roerige maand was. Begin van de maand kwam het tot de 40e hittegolf van ons land en het einde van de maand verliep wisselvallig, met als kers op de slagroom een zware zomerstorm; de tweede in ons land in ruim 100 jaar. We kijken nu dan ook reikhalzend uit naar wat de maand augustus ons gaat brengen. Ook deze maand kan namelijk zeer gevarieerd uitpakken, met in de afgelopen eeuw regelmatig extremen in zowel temperatuur als het weer zelf.

Sinds het begin van de metingen in het jaar 1901 is het in Nederland pas 2 keer tot een zware zomerstorm gekomen; de laatste staat bij velen van ons nog vers in het geheugen gegrift en de ander raasde ruim 100 jaar geleden over ons land op 12 augustus 1914. Ook is augustus de maand waarin maar liefst 19 van de 40 hittegolven ooit (deels) plaats vonden, maar gezien het de klimatologisch op één na warmste maand in ons land is, is dat niet zo heel gek. 

Hogedrukgebied

De maand begint in ieder geval veelbelovend. Na het wisselvallige weer van de afgelopen week kan het natuurlijk ook niet anders dan verbeteren, maar het knapt nu wel echt mooi op. Het lagedrukgebied, met daar omheen de bijbehorende storingen en buiengebieden waar we de afgelopen week mee te maken hadden, trekt steeds verder Scandinavië in en maakt vanaf het weekend plaats voor een hogedrukgebied vanaf de Atlantische oceaan. 

Zomers

Hoewel er in het weekend ook af en toe sluierwolken over het land trekken en er vooral in het binnenland een paar stapelwolken ontstaan, speelt de zon duidelijk de hoofdrol en is het overal droog. De kille westelijke wind maakt plaats voor een warmere zuidelijke wind en daarmee gaan ook de temperaturen weer oplopen. Zaterdag in het hele land al tot in de 20 graden en zondag op diverse plaatsen alweer zomerse waarden, ofwel 25 graden of meer.

Maandag tropisch

Als de wind maandag tijdelijk naar het zuidoosten draait, wordt een zucht tropische warmte bij ons aangevoerd en stijgt de temperatuur in bijna het hele land tot in de 30 graden.  Dit in combinatie met volop zonneschijn. Met die zuidoostenwind wordt de warmte zelfs tot op de stranden aangevoerd, alleen in het Waddengebied is het net iets minder warm.

Geen standvastig hogedrukgebied

De tropische hitte is ook nu echter weer van korte duur. Het hogedrukgebied trekt door naar het oosten van Europa, waarna dinsdag een koufront over ons land trekt en de temperatuur weer lager uitkomt. Een echt standvastig hogedrukgebied in onze omgeving wil vooralsnog maar niet lukken en zolang dat niet gebeurt, weten lagedrukgebieden met de bijbehorende storingen ons de komende tijd af en toe te bereiken. Dat betekent dat we naast flink wat zon, soms ook een bui kunnen verwachten, bij middagtemperaturen tussen 20 en 25 graden. Kortom, Oer-Hollands zomerweer.

Bron: MeteoGroup