De zomer begint aan haar tweede ronde

Het wordt een stuk warmer, droger en zonniger. Nou ja, droger. Sommige regio's hebben amper buien gehad. Drenthe daarentegen is bijvoorbeeld kletsnat geworden. Hoe dat kan?

De zomer komt terug! Het wordt een stuk warmer, begin volgende week kan het zelfs regionaal tropisch worden. Het is wel nog even de vraag hoe lang dat zomerse weer aanhoudt, maar dat het fors gaat verbeteren, dat is een feit. We hebben kletsnatte dagen achter de rug, maar al die regen is wel goed voor de land- en tuinbouw. Misschien wel iets te goed hier en daar…

Kletsnat stukje
In Drenthe is nu al zoveel regen gevallen, dat Radio Emmen zich zelf gisteren al ‘de pispot’ van Nederland noemde. Het is daar zompig, Dwingeloo zit zelfs al op 200,4 mm neerslag deze julimaand. Dat is meer dan 2x de normale hoeveelheid regen. Daar is dan ook absoluut geen sprake meer van een neerslagtekort, ze zitten zelfs alweer in de plus.

Microklimaat
En dan even van te nat naar kurkdroog. Van het woord ‘droogte’ worden sommige mensen nu een beetje kriegelig. In je ondergelopen tentje op de camping heb je natuurlijk wel wat anders aan je hoofd. Toch is er een kurkdroge regio in Nederland op dit moment, een plaats die letterlijk telkens opnieuw tussen de buien door is gefietst. Vooral een deel van Midden-Limburg zit met een enorm neerslagtekort. Er is daar in deze hele buiige julimaand slechts zo’n 15 millimeter regen gevallen. Daar wordt dan ook met grote frustratie geluisterd naar het weerbericht waarin elke dag weer die buien worden genoemd, die telkens opnieuw het midden van Limburg weten te mijden.

Toeval?
Met een warme bak zeewater voor de deur, trekken buien via de westelijke kustprovincies het land op. In deze kille luchtsoort, is het zeewater warmer dan de luchttemperatuur. Landinwaarts doven veel buien dan ook uit of worden in ieder geval minder actief, met uitzondering van de buien die over het IJsselmeer trekken. Het meer is ondiep en warmt zo sneller op dan de zee. We hebben dan ook al verscheidene keren gezien dat de buien boven het IJsselmeer activeren en groter in aantal worden. Deze pittige exemplaren wandelen daarna verder richting het noordoosten. Niet zo gek dus dat de natste regio dan ook Drenthe is.

Schaduw van Engeland
De droogte in Limburg is ook wel te verklaren. We hebben het vaak over de schaduw van Engeland als we een westelijke stroming hebben. Op het moment dat de lucht een lang aanvoerpad heeft over zee, vindt meer activering plaats.  Met een wind uit westelijke richtingen, hebben buien die Noord-Holland aandoen een langere route over zee afgelegd, dan buien die Zeeland aandoen. Daar zit immers Engeland tussen. De buien die via Zeeland en België het land opkomen, zijn dan al wat minder actief, en tegen de tijd dat ze Limburg bereikt hebben, is er soms nog maar weinig van over.

Ardennen
Zo valt in ieder geval wel enigszins te verklaren waarom de laatste dagen het zuiden en zuidoosten van Nederland steeds buiten de boot valt. Het reliëf van Limburg speelt echter ook een rol. Niet met de huidige westelijke stroming, maar halverwege juli was de stroming meer zuidelijk. De buien trekken dan over de Ardennen en de Limburgse heuvels en zwakken zo sterk af. Tegen de tijd dat ze in Midden-Limburg zijn aangekomen, gaan ze geleidelijk weer wat activeren, om vervolgens de neerslag dan verder noordwaarts af te leveren.

De zomer komt volop terug
Aan de droogte in Limburg komt nog geen einde, aan de nattigheid in Drenthe wel. De zomer is namelijk nog lang niet voorbij. Voor iets beter vakantieweer hoeft natuurlijk ook niet veel te gebeuren. Vrijwel elk weertype is beter dan het huidige. De temperaturen zijn laag, het waait fors. Vanaf vrijdag lijken de buien van het toneel te verdwijnen en laat de zon geregeld zien tussen de stapelwolken door. De temperaturen zijn vrijdag nog ondermaats te noemen met 17 tot 20 graden. In het weekend is er echter een snel herstel. Met veel zon en weinig wind wordt het zaterdag 19 tot 23 graden, zondag komt alweer de zomerse 25 graden op de thermometer! Daar lijkt het niet bij te blijven. Het ziet er naar uit dat maandag het piekpunt is, met dan voor vrijwel heel Nederland een tropische dag.

Bron: KNMI, MeteoGroup