Snikhete start Tour en Nationaal Hitteplan

Vanaf dinsdag begint een lange periode met heet zomerweer.

Hete lucht uit Afrika stroomt de komende dagen via Spanje en Frankrijk naar onze omgeving. In het Spaanse binnenland komt het kwik dagelijks ruim boven de 40 graden en is een einde aan de extreme hitte nog niet in zicht. Ook in Frankrijk worden vanaf dinsdag temperaturen van 40 graden of hoger verwacht en is een hittewaarschuwing van kracht. MeteoGroup verwacht vanaf woensdag in Nederland een periode van minstens vier dagen met tropische temperaturen boven de 30 graden waarbij het op zaterdag, tijdens de start van de Tour de France in Utrecht, snikheet is met 35 graden. 

Zuidoostelijke stroming 
Tussen een hogedrukgebied op weg naar Scandinavië en een actieve depressie op de Oceaan komt een stevige zuidoostelijke stroming op gang met aanvoer van droge en warme lucht. Deze week speelt de zon een hoofdrol, schijnt van zonsopkomst tot zonsondergang en wordt nauwelijks gehinderd door wolken. Maandag waait de wind nog van zee en blijft het kwik op de stranden onder de 20 graden. Vanaf dinsdag wordt een lange periode met aflandige winden verwacht en stroomt warme lucht uit Spanje en Frankrijk naar onze omgeving. Zoals het er nu naar uit ziet, wordt het dinsdag op veel plaatsen zomers warm met 25 graden en wordt het daarna een dag of vier tropische warm met temperaturen van 30 graden of hoger. De warmste lucht bevindt zich donderdag boven het zuidoosten van het land waar het lokaal 35 graden kan worden. In de nacht van donderdag naar vrijdag kan er een lokale onweersbui vallen. Meestal koelt het na een onweersbui flink af. Deze week gebeurt dat niet. In de loop van vrijdag wordt er opnieuw hete lucht aangevoerd waardoor het in Limburg wederom 35 graden kan worden. 

Snikhete start Tour de France in Utrecht 
Zaterdag vloeit de hete lucht mogelijk over een groter deel van Nederland uit waarbij het ook in Utrecht, waar de Tour de France van start gaat, ook 35 of 36 graden wordt. Het wordt waarschijnlijk een snikhete start voor de renners. De hoogste temperaturen worden zaterdag in Brabant en Limburg bereikt. Met waarden rond 38 graden zitten we tegen de maximaal haalbare temperaturen (records) in ons land aan. 

Hittegolf mogelijk van lange duur 
De stroom hete lucht levert waarschijnlijk een echte hittegolf op, een periode van minstens 5 zomers dagen met daarbij 3 dagen met tropische temperaturen. De hittegolf start op dinsdag met zomerse temperaturen en duurt mogelijk veel langer dan 5 dagen. Waarschijnlijk zal het kwik na de snikhete zaterdag vanaf zondag naar beneden gaan. Indien het kwik daarna boven de 25 graden blijft, duurt de periode van de hittegolf voort. 

Nationaal Hitteplan
Zeer waarschijnlijk wordt deze week het Nationaal Hitteplan van kracht. Dit plan waarbij extra maatregelen worden genomen om gezondheidsredenen bij kwetsbare groepen te beperken, gaat van start indien een periode van vier of meer dagen met maximumtemperaturen boven de 27 graden word verwacht. Het Nationaal Hitteplan is opgesteld op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en wordt uitgevoerd door het RIVM en het KNMI. Het Nationaal Hitteplan heeft als doel organisaties zoals GGD ’s, brancheorganisaties en het Nederlandse Rode Kruis te attenderen dat er een periode van aanhoudend warm weer wordt verwacht. Onlangs zijn de criteria voor alarmering van vijf naar vier dagen met extreme warmte bijgesteld. Indien het KNMI een periode van vier dagen met temperaturen van 27 graden op hoger verwacht gaat het Nationaal Hitteplan van start. Het ingaan van het plan betekent dat er maatregelen genomen dienen te worden om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken. Zo zijn bijvoorbeeld ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht kwetsbaar bij hitte. Vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn kunnen het gevolg zijn van warm weer. Het RIVM adviseert mensen voldoende te drinken. Voor kwetsbare mensen is het belangrijk dat ze dunne kleding dragen, in de schaduw blijven en lichamelijke inspanning in de middag beperken. Ook kunnen mensen beter op tijd gebruik maken van zonwering, ventilator en airconditioning om te voorkomen dat hun woning te warm wordt, aldus het instituut.

Margot Ribberink

Bronnen: MeteoGroup, KNMI, RIVM