Spaanse en Franse hitte

In delen van Spanje wordt het meer dan 40 graden. Deze hitte rukt noordwaarts op, op weg naar (delen van) Frankrijk...

Hete lucht uit Noordwest-Afrika heeft inmiddels Spanje bereikt en is niet van plan meteen te verdwijnen. Sterker nog, de grote hitte breidt zich volgende week naar het noorden uit zodat Frankrijk er mee te maken krijgt. 

Waarschijnlijk komt de maximumtemperatuur dinsdag 30 juni voor het eerst op, lokaal, 40 graden uit en dit gebeurt in vooral het zuiden van het land. Woensdag 1 juli kan op iets meer plekken in het binnenland van Frankrijk de 40 graden worden bereikt. Zelfs in Parijs is dit niet onmogelijk. Mocht het daar 40 graden worden, dan betekent dit geen record. Het weerstation Parijs St. Maur is met 42,3 graden recordhouder. Op welke datum in het verleden deze waarde werd bereikt, is onbekend.

Later, tijdelijk, iets minder heet
Op woensdag lijkt de hitte boven het Spaanse binnenland iets af te zwakken, met de nadruk op iets. De ruime veertigers van de dagen daarvoor lijken dan niet meer op de thermometers voor te komen. Maar als we kijken naar de pluimverwachting voor bijvoorbeeld Sevilla, in Andalusië, dan gaat de temperatuur later volgende week weer alweer stijgen tot rond de 40 graden. Van een afkoeling is dus geen sprake.

Bij ons
Zo heet wordt het in Nederland niet, en dat is misschien maar goed ook...Wel zijn tropische middagtemperaturen te verwachten. Dinsdag nog niet, dan wordt het op het landelijk hoofdweerstation De Bilt 25 graden. Maar de dagen daarna stijgt de temperatuur wel tot rond of iets boven de 30 graden. De enige plek waar de 30 graden niet gehaald wordt, is zeer waarschijnlijk het Waddengebied. Op hoofdweerstation De Bilt, en ook elders, ontstaat een hittegolf: een aaneengesloten reeks van minstens 5 zomerse dagen (25,0 graden of warmer) waarvan er minstens drie tropisch (30,0°C of warmer) zijn. De tropische dagen hoeven daarbij NIET aangesloten te zijn. Het ziet er naar uit dat deze hittegolf minstens 6 dagen duurt. Van dinsdag 30 juni tot en met zondag 5 juli.

Einde hittegolf maandag 6 juli?
Maandag 6 juli namelijk KAN een (sterke?) afkoeling inzetten. Zolang de middagtemperatuur te De Bilt boven de 25 graden blijft, duurt de hittegolf overigens voort. De nieuwste hoofdberekening van het Europese model gaat er echter van uit dat we een stevige noordwestenwind krijgen met enkele regen- en onweersbuien en aanvoer van behoorlijk koele lucht. Afwachten maar.

Bron: MeteoGroup, Noodweercentrale.