Extreme warmte op komst

Het wordt na het weekend snel warmer met mogelijk een hittegolf en record hoge temperaturen.

De kans is groot dat het zomerweer van dit moment volgende week tot een hittegolf uitgroeit. Gisteren kwam en vandaag komt het regionaal al tot een zomerse 25 of 26 graden, maar volgende week gebeurt dat op steeds meer plaatsen. Na eerst nog even een zuchtje met minder warme lucht in het weekend, bereikt het kwik in de loop van volgende week regelmatig de tropische grens van 30 graden. 

Landelijke hittegolf
De officiële criteria voor een landelijke hittegolf zijn vastgesteld door het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut in de Bilt. Daarbij zijn de meetgegevens van het eigen weerstation op deze locatie bepalend. Er moet volgens het KNMI sprake zijn van minstens vijf zomerse dagen op rij, dus met 25 graden of meer op de thermometer. Maar dat is nog niet alles want op minstens drie van deze dagen moet het ook nog eens 30 graden of warmer worden, dat noemen we tropische dagen. Volgende week maandag blijft het kwik in de Bilt waarschijnlijk net onder de 25 graden steken, dus begint de reeks met zomerse dagen vanaf dinsdag. Woensdag is de kans al groot dat we de eerste tropische dag hebben, met in de Bilt 30 graden of meer. Ook donderdag, vrijdag en zaterdag maken we een grote kans op tropische temperaturen. Als deze temperaturen gehaald worden, kunnen we zaterdag al spreken of een landelijke hittegolf die ook de dagen daarna waarschijnlijk nog wel even aanhoudt. 

Hittegolf weetjes
Als we volgende week een landelijke hittegolf krijgen, zou dit de 40e worden sinds de officiële metingen, begonnen in 1901. De laatste keer dat er een hittegolf in Nederland plaatsvond was van 21 tot en met 27 juli 2013. De hoogste temperatuur die toen werd gemeten in de Bilt op 22 juli was 32,6 graden. Juli 2006, 7 jaar eerder dus, was de warmste maand in zeker 300 jaar en telde zelfs 2 hittegolven, iets dat in de afgelopen 100 jaar slechts twee keer eerder is voorgekomen. De tweede hittegolf in 2006 duurde zelfs 16 dagen en was één van de langste en meest intense in zeker honderd jaar. In de periode van 29 juli en 16 augustus 2006 werd het 16 dagen op rij zomers warm en werden op het meetstation in de Bilt zelfs zes keer tropische temperaturen geboekt met 30 graden of meer. De langste hittegolf in Nederland was die in het jaar 1975. Na 25 jaar zonder hittegolven duurde deze hittegolf in 1975 zelfs bijna drie weken. De warmste zomer in de Bilt was die van 1947 met van mei tot en met augustus iedere maand een hittegolf, vier in totaal dus dat jaar.

Temperatuurrecord
Het absolute temperatuurrecord van Nederland werd op 23 augustus 1944 gemeten in het Gelderse Warnsveld, in het staartje van een 8 dagen durende hittegolf. Door huisarts Johannes B. Thate, vrijwillige waarnemer van het KNMI, werd een temperatuur opgetekend van maarliefst 38,6 graden. Het KNMI-station Maastricht gaf op diezelfde dag een maximumtemperatuur door van 38,0 graden. De Bilt noteerde een maximum van 34,7 graden. In Groningen werd, een voor deze omgeving, extreem hoge temperatuur van 36,8 graden afgelezen. Hieruit blijkt dat het die dag in het noordoosten, oosten en zuidoosten van het land uitzonderlijk warm is geweest. Verder naar het westen waren de uitslagen iets minder hoog. Toch mag een maximumtemperatuur van 32,0 graden, zoals die dag gemeten in Den Helder, ook bijzonder worden genoemd. Vlissingen was met 26,2 graden iets minder warm.

Hoe warm wordt het?
Hoe hoog de temperaturen volgende week precies uitkomen, is nu nog niet te zeggen. Van belang zijn de temperaturen in de bovenlucht, de hoeveelheid zon en de windrichting. Volgens de meest recente hoofdberekening van het Europese model stijgt de temperatuur op 1500 meter hoogte in de loop van vrijdag tot rond 20 graden, met daarbij zonnig weer en een oostelijke tot zuidoostelijke ( rond windkracht 3). Zou dit echt uitkomen, dan zijn onder dergelijke omstandigheden uitersten van 37, misschien wel 38 graden mogelijk. Maar dan moet dit ook zo uitkomen. Ervaringen uit het verleden hebben laten zien dat het halen van dergelijke hoge temperaturen in Nederland toch echt een huzarenstukje is. De atmosfeer kan zulke extreme waarden bij ons nauwelijks aan en dan meestal gebeurt op zulke dagen toch iets dat de echt extreem hoge temperaturen net in de weg zit.