Aanhoudende hitte in India

Nog steeds is het zinderend heet in grote delen van India, maar de zuidwest-moesson komt eraan.

Al ruim een week worden grote delen van India geteisterd door extreme hitte. De temperatuur ligt er ’s middags veelal tussen 40 en (ruim) 47 graden en ook ’s nachts blijft het erg heet, met ruim 30 graden. Het dodental naar aanleiding van de hitte is nu opgelopen tot meer dan 1800 en het einde van de hittegolf is nog niet in zicht. Vooral arme mensen, kinderen en ouderen hebben het zwaar te verduren. Autoriteiten raden aan om hoeden, paraplu’s en wijde, lichte kleding te dragen.

In deze tijd van het jaar is het in India niet bijzonder dat het erg warm kan worden. Na een vrij korte winter (de maanden januari en februari) gaat vanaf maart het klimatologische zomerseizoen er van start, waarna de temperatuur er al snel tot 30 graden aan de kust stijgt en tot ruim 40 graden in het binnenland. In deze periode stijgt de relatieve luchtvochtigheid in de kustregio al snel en vooral de laatste 2 maanden voor de start van de moesson kan deze daar al op veel plaatsen tussen 75 en 95 procent uitkomen. De hoge relatieve luchtvochtigheid in combinatie met de huidige temperaturen, en dat al ruim een week lang, is voor veel mensen dan ook bijzonder zwaar. Je loopt gemakkelijk een zonnesteek op (het lichaam raakt oververhit).

Moesson
Tot eind mei is het overwegend droog in grote delen van India, totdat begin juni de moessonperiode aanbreekt. De moesson is een periodieke wind die in tropische gebieden ongeveer een half jaar lang uit een bepaalde richting waait. Door de verandering van windrichting wordt een andere luchtsoort aangevoerd, waardoor het weerbeeld snel omslaat. In dit geval wordt het met een zuidwestelijke moesson dus een paar maanden natter. De moesson begint in India in het zuidoosten en oosten, en trekt gedurende de maand juni omhoog richting noordwest. Om een beetje een idee te krijgen, is het noorden van India tot begin juni vrijwel helemaal droog en valt in de maanden juni, juli en augustus bijna net zoveel regen als er in een heel jaar bij ons valt. In september wordt het er weer droog.

Splitsing
De zuidwestelijke moesson, die grote delen van India de komende dagen van regen zal voorzien, wordt grofweg opgesplitst in 2 takken. De moesson van de Golf van Bengalen trekt aanvankelijk noordwaarts over zee en bereikt vervolgens begin juni de noordoosthoek van India. Daarna trekt hij oostwaarts en komt dan eind juni aan in de omgeving van Delhi. De moesson van de Arabische Zee trekt ook met een noordelijke richting en resulteert aanvankelijk vooral boven de West-Ghats, een bergketen langs de westkust van India, in veel regen. Gedurende de maand gaat het onder invloed van deze moesson in bijna heel India regenen.

Minder warm
Met de aanvang van de moesson wordt het ook geleidelijk minder warm. Toch blijft het kwik veelal boven 30 graden uitkomen. Dat lijkt minder extreem, maar in combinatie met een hoge relatieve luchtvochtigheid is dat nog steeds een gevaarlijk weerbeeld. In die warme en vochtige lucht kan het soms ook flink tekeer gaan. Regionaal valt zoveel regen dat hele gebieden overstromen en ook kan het tot zwaar onweer komen.

Bron: MeteoGroup, The Guardian